Magyarország

2013.01.17. 18:12

Az Európai Zsidó Parlament delegációjával egyeztetett a házelnök

Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Hivatalos látogatáson fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Európai Zsidó Parlament (EJP), az Európai Zsidó Unió (EJU), az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) küldöttségét- tájékoztatta az MTI-t az EMIH csütörtökön.

Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Hivatalos látogatáson fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Európai Zsidó Parlament (EJP), az Európai Zsidó Unió (EJU), az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) küldöttségét- tájékoztatta az MTI-t az EMIH csütörtökön.Közlésük szerint a gyűlöletbeszéd, a közösség elleni izgatás és az uszítás törvényi tényállásainak és a hozzátartozó bírósági gyakorlatnak az összetett problémája is szóba került a szerdai találkozón.

Az EJP és az EJU küldöttségének vezetői, Joel Rubinfeld és Tomer Orni kifejtették: a Jobbik képviselői által elmondott, nyíltan antiszemita beszédek parlamenti szankcionálatlansága, illetve a feljelentések ügyészségi elutasítása az egész nemzetre nézve káros üzenetet közvetítenek, mind a társadalom, mind pedig a nemzetközi közvélemény felé - tartalmazza a kommüniké.

Mint írták, Kövér László a felvetésre megjegyezte, hogy a korábban a parlamentben nem tapasztalt megnyilvánulások megakadályozására a kormánypárti többség módosította a házszabályt és kiterjesztette a szankciókat, majd hozzátette: a Fidesz mindent elkövet, hogy társadalmi egységet hozzon létre az antiszemitizmus elítélésében.

A felek egységesen fontosnak vélték, hogy az antiszemitizmus vádja, mint politikai eszköz kikerüljön a mindennapi diskurzusból.

A szervezetek képviselői korábban Répássy Róberttel, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárával egyeztettek a kérdésben. Az EJP és az EJU négyfős delegációja a napokban találkozik Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, Hölvényi György egyházügyi államtitkárral, Lukács Tamással, a Magyar Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának elnökével, Tarlós István főpolgármesterrel, a Magyar Szocialista Párt vezetőivel, Horvát Csabával, Steiner Pállal és Lendvai Ildikóval.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!