Magyarország

2013.01.24. 13:14

A klímaváltozás esetén szükséges környezetvédelmi programról tanácskoznak Egerszalókon

Egerszalók, 2013. január 24., csütörtök (MTI) - A Bükki Nemzeti Park területére kidolgozott, ám klímaváltozás esetén más területeken is alkalmazható környezetvédelmi program megfogalmazása a feladata annak a tanácskozásnak, amely csütörtökön kezdődött Egerszalókon az EU Környezet- és Vízbázis-védelmi programja keretében.

Egerszalók, 2013. január 24., csütörtök (MTI) - A Bükki Nemzeti Park területére kidolgozott, ám klímaváltozás esetén más területeken is alkalmazható környezetvédelmi program megfogalmazása a feladata annak a tanácskozásnak, amely csütörtökön kezdődött Egerszalókon az EU Környezet- és Vízbázis-védelmi programja keretében.A magyar kezdeményezésre létrehozott Carpath CC Workshop munkájában a többi között cseh, belga, francia, holland, román, szerb, szlovák és magyar környezetvédelmi szakemberek vesznek részt; a projektet a szentendrei központú Közép- és Kelet-európai Környezetvédelmi Központ (REC) koordinálja.

A Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában zajló 1,35 millió euró költségvetésű projekt az uniónak a Kárpát-medencére vonatkozó klímaváltozás-kutató programja.

Mint azt Erdélyi Zoltán, a REC ügyvezető igazgató-helyettese, a projekt igazgatója az MTI-nek elmondta: a projekt keretében a nemzetközi munkacsoport vizsgálja a Kárpát-régióban található felszíni és felszín alatti vizek, füves, vizes, erdős- és magashegyi területek, illetve az ezekre épülő gazdasági szolgáltatások, például az erdőgazdálkodás és a turizmus sérülékenységét az éghajlatváltozás várható hatásaival szemben. Az öt mintaterület közé, például a Tátra mellett bekerült a Bükk-hegység is.

A vizsgálati eredmények alapján pedig javaslatot tesznek olyan szakpolitikai intézkedésekre, amelyek elősegítik az éghajlatváltáshoz történő alkalmazkodást.

Hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence bioszférája és ökoszisztémája egyedülálló és annál is inkább alkalmas a kutatása, mert a magashegyi régiók különösen kitettek a klímaváltozás hatásának.

A projektet az Európai Parlamentben, még képviselőként, a többi között Áder János, jelenlegi köztársasági elnök kezdeményezte és végrehajtása is magyar vezetéssel zajlik - mondta Erdélyi Zoltán.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!