Magyarország

2012.12.12. 20:33

Hallgatói tiltakozás - Műegyetem: állítsák vissza a keretszámokat!

Budapest, 2012. december 12., szerda (MTI) - A felsőoktatási keretszámok két évvel ezelőtti szintre történő visszaállítását, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint a hallgatói szerződés azonnali eltörlését követelték a budapesti Műegyetemen tartott tiltakozó demonstráció résztvevői szerdán a fővárosban.

Budapest, 2012. december 12., szerda (MTI) - A felsőoktatási keretszámok két évvel ezelőtti szintre történő visszaállítását, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint a hallgatói szerződés azonnali eltörlését követelték a budapesti Műegyetemen tartott tiltakozó demonstráció résztvevői szerdán a fővárosban.

A hallgatók - akik megtöltötték az egyetem központi épületének auláját - követeléseik között fogalmazták meg a felsőoktatásból a forráskivonás leállítását, többletforrások juttatását, az eddigi elvonások kompenzálását, valamint azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke azt mondta: nem áll módjában köszönteni Orbán Viktor miniszterelnököt, mert bár meghívták, ő mégsem tudott eljönni hozzájuk. Megjegyezte: bármelyik hallgatói fórumon lehetőséget biztosítanak neki, hogy elmondja, miért lett a véleménye ellentétes azzal, amit néhány éve képviselt. Miért nem hívja tandíjnak a tandíjat, miért nem szereti már az egyetemi autonómiát? - tette fel a kérdést.

"Köszönöm, hogy eljöttek azok, akik egyetértenek a magyarok és az európaiak jelentős többségével, hogy a szemünk láttára kibontakozó 21. század a tudásra, az innovációra és a képzettségre, azaz az egyetemre épül. Köszönöm, hogy nem jöttek el azok, akik szerint a 19. századi viszonyok, a bérmunka, a röghöz kötés, a kasztrendszer a megoldás hazánk problémáira" - fogalmazott.

Nagy Dávid, arról, hogy mi hozta össze a diákokat a héten, és mi hozza össze a következőkben is "eltántoríthatatlanul", azt mondta: az a felismerés, hogy megtámadták a jövőjüket, de ezt nem fogják hagyni.

"Hogy megint átvertek bennünket, de ezt mi nem fogjuk hagyni!" - jelentette ki, amit a résztvevők hangos nem hagyjuk skandálása kísért.

A hallgatói érdekvédő kitért arra is, hogy nincs egyetemi reform, csak pénzkivonás és "az autonómia elpusztítása". Úgy fogalmazott, hogy egyetemi szabadság nélkül egy ország nem működik demokratikusan, jó egyetemek nélkül pedig csak rosszul élhet.

Nagy Dávid szerint úgy érhetik el követeléseiket, ha egységesek maradnak. Megjegyezte: "a kormány presztízskérdést csinál" minden társadalmi ellenállás felszámolásából, és ebben jelentős sikereket ért el, őket azonban nem fogja megosztani. A hallgatói vezető kijelentette: ez itt a magyar felsőoktatás, "a megoldás nem plagizálható", azt maguknak kell megtalálniuk.

Solti László, a Szent István Egyetem rektora azt mondta: ha a felsőoktatásról hoznak döntést, akkor Magyarország sorsa a tét, ezért azt csak jól megalapozottan, kellő egyeztetés után lehet megtenni. A Magyar Rektori Konferencia álláspontját ismertetve közölte: a forráskivonás a felsőoktatásból a nemzetközi trendekkel ellentétes, és a magyar felsőoktatás leszakadásához vezet.

A kormányzati intézkedések a fiatalok és az intézmények számára már a közeljövőt is kiszámíthatatlanná teszik, és az elsősorban fiskális szempontoknak alárendelt elképzelések a korábban közösen elfogadott alapelvekkel is ellentétesek. Nem szolgálják a felsőoktatás minőségi javítását, a munkaerőpiac által preferált szakterületek támogatását.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: fel kell emelniük szavukat az oktatásért, amelyre az elmúlt 20 év minden kormánya "fejőstehénként nézett", és amelyből milliárdokat vontak ki. A szónok bírálva a kormányfőt, amiért nem jött el fórumra, úgy fogalmazott: "ez szégyen". Hozzátette: a hallgatók példát mutatnak szolidaritásból, és amit tesznek, az példaértékű.

Deczki Sarolta, az Oktatói Hálózat képviselője azt mondta: nem dönthetnek az egyetemek sorsáról a velük való egyeztetés nélkül, márpedig most ez történt.

Ennek az országnak nincs jövője színvonalas és mindenki számára elérhető felsőoktatás nélkül - jelentette ki.

Nem pénzt kell kivonni, hanem be kell fektetni e két területen - mondta, majd bírálta a kancellárok tervezett kirendelését az intézményekhez.

A Hallgatói Hálózat képviselői arról beszéltek, fontos, hogy az alsóbb osztályok gyermekeinek is legyen esélyük bejutni a felsőoktatásba.

A tiltakozó akciókat addig nem hagyják abba, amíg a kormány nem teljesíti követeléseiket, "semmit rólunk, nélkülünk" - szögezték le.

Gulyás Márton, a Humán Platform képviselője kiemelte: amit a hallgatók elindítottak, az egy olyan folyamat, amelyre a társadalom 22 éve vár. Bejelentette: jövő hétfőn tüntetést szerveznek több ágazat képviselőinek részvételével az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé.

A Diákellenállás a Felsőoktatásért Mozgalom nevében középiskolások arról beszéltek felszólalásaikban, hogy ki kell állniuk azért, ami az övék. Ez még csak a kezdet, "az egyetem a miénk", fogalmaztak.

A rendezvényen részleteket játszottak le Orbán Viktor kormányfő 2004-es és 2008-as beszédeiből, amelyekben a tandíj bevezetésének elutasításáról volt szó. A hallgatók több ízben füttyel, sípszóval és pfujolással reagáltak, és szintén így tettek Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nevének említésekor.

Vastaps fogadta, amikor elhangzott: nem fogadhatják el politikai pártok résztvevőinek jelenlétét, mert a felsőoktatás ügyét egyetlen politikai párt sem sajátíthatja ki. A hallgatók szintén vastapssal fejezték ki szolidaritásukat a más városokban demonstráló társaikkal. Az Európai Hallgatói Unió közleményben fejezte ki támogatását a rendezvénnyel és a hallgatók küzdelmével. Szintén

szolidaritását fejezte ki a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete.

A rendezvény végén a HÖOK elnöke annyit mondott: "akkor most elindulnak sétálni".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!