Magyarország

2012.11.16. 08:57

Hoffmann: rendelkezésre állnak az átadás-átvétel lebonyolításához szükséges anyagi források

Budapest, 2012. november 15., csütörtök (MTI) - Az oktatási államtitkár szerint rendelkezésre állnak a köznevelési intézmények átadás-átvételének lebonyolításához szükséges anyagi források. Hoffmann Rózsa ezt csütörtökön az M1 Az Este című műsorában mondta, amelyben Hiller István szocialista oktatáspolitikussal vitázott. A volt oktatási miniszter szerint maga a kormány állította, hogy nincs meg a kellő forrás az átalakításhoz.

Budapest, 2012. november 15., csütörtök (MTI) - Az oktatási államtitkár szerint rendelkezésre állnak a köznevelési intézmények átadás-átvételének lebonyolításához szükséges anyagi források. Hoffmann Rózsa ezt csütörtökön az M1 Az Este című műsorában mondta, amelyben Hiller István szocialista oktatáspolitikussal vitázott. A volt oktatási miniszter szerint maga a kormány állította, hogy nincs meg a kellő forrás az átalakításhoz.Az oktatási államtitkár kiemelte: az önkormányzati rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem alakult ki színes, magas színvonalú iskolarendszer. Nagyra nőttek a különbségek tanulók és iskolák között, és olyan rendszer jött létre, amelyben az állam nagyon kevés lehetőséggel rendelkezett az iskolai munka kontrollálásának területén. Az az álláspontjuk, hogy a különbségeket ki kell egyenlíteni, és ezt csak az állam felelősségvállalása mellett lehet - mutatott rá.

Hiller István azt mondta: nem szolgálják a magyar oktatás és a diákok érdekeit a kormányzat lépései. A jobbaktól elvesznek, de semmilyen garanciát nem adnak, hogy a gyengébbek színvonala javuljon. Az pedig párját ritkító, hogy a területért felelős helyettes államtitkár bejelenti a lemondását az átalakítás közben - tette hozzá a korábbi oktatási miniszter.

Hoffmann Rózsa szerint semmilyen tény nem támasztja alá, hogy nem lesz működőképes az új rendszer és a központ. "Önök elég sokáig kormányoztak, és nem tudtak egy eredményes iskolarendszert létrehozni, ezen változtatni kell" - hangsúlyozta.

Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár benyújtotta ugyan a lemondását, de végül a helyén maradt, és "teljes gőzzel dolgozik" - jegyezte meg az államtitkár. Kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetés még nem született meg, és ha látják, akkor lehet a forrásokról beszélni.

Hiller István azt mondta, az államtitkár nem tud pénzt szerezni ennek a területnek, és idézte azt az átadás-átvétel kapcsán készült októberi kormányzati előterjesztést, amely szerint "a döntés végrehajtásához szükséges személyi, tárgyi és költségvetési feltételek nem állnak teljes egészében rendelkezésre, sem a központban, sem az Oktatási Hivatalban, sem a Magyar Államkincstárban".

Hoffmann Rózsa erre úgy reagált: azóta rendelkezésre állnak a források. Megvan és meglesz a pénz - mondta, majd feltette a kérdést: nem képzelik, hogy egy ilyen átalakításba belekezd a kormány anélkül, hogy mellé tenné a szükséges forrásokat?

A szocialista politikus az elmúlt két és fél év tapasztalatára hivatkozva fenntartotta az állítását.

Hiller István szóvá tette a felsőoktatási forráskivonásokat is, és horrornak, rémálomnak nevezte az önfinanszírozó felsőoktatás tervét. Önfinanszírozó felsőoktatás nincs Európában, sem az unióban, sem azon kívül - mondta. Szerinte a tandíjak többszörösére nőnek majd Magyarországon, a hallgatókat pedig beleviszik a diákhitel-konstrukcióba, aztán 30-35 évig törlesztenek majd.

Hoffmann Rózsa kijelentette: nem vonnak ki pénzt a felsőoktatásból, más csatornán keresztül kerülnek be források, és a diákhitel állami kamattámogatására jelentős összegeket terveznek. Az állam nem kíván teljesen kivonulni a felsőoktatás finanszírozásából - hangsúlyozta Hoffmann Rózsa.

Kitért arra is, hogy szerdán tárgyalt a rektori konferencia képviselőivel, és ők megerősítették, hogy túlzók a zárolásról elhangzott drámai kijelentések.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!