Magyarország

2012.08.17. 09:07

Jegyzet - Időzavar

<em>A Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség minapi közleményében azt javasolta a média munkatársainak, hogy az időjárási előrejelzésekről poziztívan írjanak; szerintük ugyanis a „hétvégére elromlik az idő” formula hatására az emberek tömegesen szervezik át tervezett programjukat a strand helyett a bevásárlóközpontokba. Közelgő lehűlésre ezt javasolják például: „az enyhülő hőségben végre lehetőség nyílik izzadságmentes városnézésre”.</em> <strong>Szőke Tímea jegyzete.</strong>

A Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség minapi közleményében azt javasolta a média munkatársainak, hogy az időjárási előrejelzésekről poziztívan írjanak; szerintük ugyanis a „hétvégére elromlik az idő” formula hatására az emberek tömegesen szervezik át tervezett programjukat a strand helyett a bevásárlóközpontokba. Közelgő lehűlésre ezt javasolják például: „az enyhülő hőségben végre lehetőség nyílik izzadságmentes városnézésre”. Szőke Tímea jegyzete.

Nekem úgy tűnik, a turisztikai nátrium-klorid hatóság hülyének nézi az újságolvasókat/tévénézőket. Valóban hangzatosra tupírozott megfogalmazások keringenek a sajtóban (ahol használatuk mindig is bocsánatos bűnnek számított), de erre már az átlagos médiafogyasztó is régen rájött. Egy szabvány időjós cikkben a rémisztgetés mellett konkrét adatok szerepelnek, a képet árnyalandó: hány fok lesz, mennyi csapadék; netán még hivatkozás is a meteorológiai forrásra. Úgy vélem, a ma embere egyébként sem rohan a telefonhoz lemondani a jövő heti balatoni foglalását, ha azt olvassa/hallja, hogy jön a rossz idő, hanem végigböngészi az internetes portálokat, hogy ez most skandináv légtömegeket jelent-e jegesmedve-invázióval, vagy nyári záporokat kellemes 28 fokkal?

Talán utánajárna az „izzadságmentes városnézésnek” is, és ha látná, hogy özönvízre számíthat tájfunnal, akkor úgyis inkább bevásárolni megy.

- Szőke Tímea - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!