Magyarország

2012.08.19. 21:09

Augusztus 20. - Ökumenikus istentiszteletet tartottak az ünnep előestéjén

Budapest, 2012. augusztus 19., vasárnap (MTI) - Ökumenikus istentiszteletet tartottak az augusztus 20-i állami ünnep előestéjén vasárnap Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ünnepi liturgiában közreműködtek Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, illetve a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházainak vezetői.

Budapest, 2012. augusztus 19., vasárnap (MTI) - Ökumenikus istentiszteletet tartottak az augusztus 20-i állami ünnep előestéjén vasárnap Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ünnepi liturgiában közreműködtek Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, illetve a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházainak vezetői.A MEÖT rendezvényén Erdő Péter imádságában azért fohászkodott, hogy "az odafönt valókat keressük. Ne álljon meg lelkünk a földi dolgok világában, hanem fedezzük fel egyre jobban mindennapi életünk feladataiban és helyzeteiben az örök értékeket, hogy ez a földi élet az örök boldogság felé vezető út legyen a számunkra."

A bíboros hangsúlyozta, Isten alkotta a világmindenséget, akarata és szeretete kormányozza a világot, a Mindenható pedig azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság ismeretére. Imájában hálát adott a megváltásért, amellyel Isten "megmentett minket a bűn és a halál fogságából".

Bölcskei Gusztáv rámutatott: "vannak dolgok, amelyek nem fizethetők meg", ezekért "a megfizethetetlen dolgokért adunk hálát Istennek" az ünnep előestéjén; többek között azért a közös keresztény örökségért, amely "megtestesül az egymáshoz tartozásunkban".

Gáncs Péter kiemelte: annak, hogy megtanuljunk együtt ünnepelni, előfeltétele az, hogy együtt tudjanak ünnepelni a keresztény egyházak, ezen az alkalmon pedig az egyházak valóban együtt ünnepelnek, mert "összeköti őket Jézus, a közös múlt, jelen és reménység szerint a jövő".

Steinbach József református püspök igehirdetésében arról beszélt, hogy "szeretett hazánkból hiányzik az öröm, pedig minden okunk meg lehetne az örömre". Utalt arra: az öröm azt jelenti, "rendben vagyok Istennel és önmagammal", és ez az öröm másokat is örömre serkent.

Mint mondta, "Isten áldott, mert szeret bennünket, amit megmutatott a teremtésben, és egyszülött fiában, Jézusban, és megajándékozott bennünket az örök élettel". Isten szeretete "soha nem elmélet, hanem gyakorlat, szeretete tetten érhetővé lesz hűségében" - fogalmazott, hozzátéve: ő jobban tudja, mi az életünk alapja, mi az életünk harmóniájának titka, mert "a relatív világban igenis vannak örök értékek".

A református püspök arról is beszélt, hogy "az ünnep előestéjén Istenhez menekülünk, nemcsak egyénileg és gyülekezeteinkkel, hanem szeretett népünk is", az emberek pedig azt kérik, hogy "örökkévaló értékek mentén merjünk tájékozódni". Hisszük, hogy Isten ad egzisztenciát, gondot visel rólunk, jólétet ad, utóbbi azonban "a megáldott ember lelkiállapotát" jelenti - mutatott rá.

A rendezvény végén Gáncs Péter megáldotta az új kenyeret, amit a résztvevők között osztottak szét, Bölcskei Gusztáv záróimádságot mondott, végül az egyházi vezetők áldást mondtak a gyülekezetre és a nemzetre.

A szertartáson megjelent mások mellett Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja a szintén genfi székhelyű Európai Egyházak Konferenciájának, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában.

A MEÖT széleskörű nemzetközi kapcsolatokat tart fenn öt kontinens nemzeti egyháztanácsaival és nemzetközi egyházi szervezeteivel, koordináló szerepet vállal a magyar egyházak nemzetközi munkájában és számos nemzetközi rendezvény szervezője hazánkban.

A szervezetnek 11 tagegyháza van, ezenkívül számos felekezet együttműködő státussal vesz részt munkájában; utóbbiak között van a Magyar Katolikus Egyház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!