Magyarország

2012.07.06. 08:42

Adókötelezettség a szerencsejáték-szervezői tevékenység szüneteltetése alatt

Budapest, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - Azon időszakra, amikor a pénznyerő automata üzemeltető szünetelteti szerencsejáték-szervezői tevékenységét, nincs játékadófizetési és (nullás adattartalmú) bevallási kötelezettsége - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Budapest, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - Azon időszakra, amikor a pénznyerő automata üzemeltető szünetelteti szerencsejáték-szervezői tevékenységét, nincs játékadófizetési és (nullás adattartalmú) bevallási kötelezettsége - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény szerint a pénznyerő automata üzemeltetőknek az I. és II. kategóriájú játékteremben üzemelő pénznyerő automata esetén havonta játékhelyenként 500 ezer forint, az elektronikus kaszinóban üzemeltetett pénznyerő automata esetén havonta játékhelyenként 700 ezer forint tételes játékadót kell fizetniük. A tételes játékadót minden megkezdett hónap után meg kell fizetni. A játékkaszinóban üzemeltetett pénznyerő automatákra ezeket a rendelkezéseket nem lehet alkalmazni.

Az egyes szerencsejátékok engedélyezésével, lebonyolításával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatok végrehajtásáról szóló rendelet alapján a szerencsejáték-szervező tevékenység szüneteltetését jelenti, ha a szervező a részére engedélyezett pénznyerő automaták engedélyének lejárta előtt valamennyi pénznyerő automata bármely okból nem üzemeltethető, vagy valamennyi játékterem bármely okból nem üzemeltethető, vagy valamennyi játéktermét és pénznyerő automatáját saját döntése alapján nem üzemelteti.

A szervező a szerencsejáték-szervező tevékenység szüneteltetését köteles az állami adóhatóságnak az általa rendszeresített formanyomtatványon bejelenteni, kivéve, ha a pénznyerő automata az állami adóhatóság szankciós intézkedése miatt nem üzemeltethető. A bejelentést a tevékenység szüneteltetésének kezdő napján kell megtenni, és meg kell jelölni benne a tevékenység szüneteltetésének kezdő és befejező időpontját, továbbá csatolni kell a szervező birtokában lévő valamennyi játékterem és pénznyerő automata engedélyét is.

A tevékenység szüneteltetése legfeljebb addig az időpontig tarthat, ameddig a szervező még érvényes engedélyű pénznyerő automatával rendelkezik. A tevékenység szüneteltetésének megkezdésekor szüneteltetett játékterem szüneteltetési idejét nem szakítja meg a tevékenység szüneteltetése.

A szünetelés időszakára vonatkozóan a pénznyerő automata üzemeltetőnek nincs játékadófizetési és (nullás adattartalmú) bevallási kötelezettsége. Ha a szünetelés időtartama alatt nullás adattartalmú bevallást kíván benyújtani, a nyomtatványkitöltő program hibaüzenetet jelez, s ha ennek ellenére elektronikusan beküldi bevallását, nem fogják feldolgozni - derül ki a tájékoztatóból.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!