Magyarország

2012.06.04. 14:13

Rogán: még a nyári szünet előtt elfogadja a Ház a jegybanktörvény-módosítást

    Budapest, 2012. június 4., hétfő (MTI) - A Fidesz parlamenti frakcióvezetője biztos abban, hogy az Országgyűlés még a nyári szünet kezdete, azaz körülbelül július közepe előtt elfogadja a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását.

 

 

Budapest, 2012. június 4., hétfő (MTI) - A Fidesz parlamenti frakcióvezetője biztos abban, hogy az Országgyűlés még a nyári szünet kezdete, azaz körülbelül július közepe előtt elfogadja a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását.

 

Rogán Antal ezt azután mondta, hogy az IMF/EU-tárgyalásokat tárca nélküli miniszterként vezető Varga Mihály kezdeményezésére a parlament úgy döntött, elhalasztja a jegybanktörvény módosításának hétfőre tervezett zárószavazását.

Így lehetősége nyílik a kormánynak arra, hogy lefolytassa az egyeztetéseket a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a jegybanktörvényben még esetleg szükséges módosításokról - közölte a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján, hozzátéve: az ügyben Varga Mihály véleményét tartja meghatározónak, és arra kéri a frakciót is, hogy ehhez az állásponthoz igazodjon.

A frakcióvezető emlékeztetett, a jegybanktörvény ügyében ötoldalú egyeztetés zajlik a magyar kormány, az MNB, az Európai Központi Bank, az IMF és az Európai Bizottság között. A bizottság szempontjai azért voltak fontosnak a magyar kormányoldalnak - folytatta -, mert a testületnek megvolt az a hatásköre, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson Magyarország ellen. A közösségi jogot érintő kérdésekben két kivétellel - az MNB-elnök eskütételét és fizetését illetően - meg is állapodtak, és abban maradtak, hogy ezt a két kérdést nem tekinti meghatározó ügynek a brüsszeli bizottság, legfeljebb, ha úgy ítéli meg, bírósághoz fordul, de "ez egy szokványos vitatéma" - mondta.

A politikus ugyanakkor jelezte, hogy öt fél között lényegesen nehezebb egyezséget teremteni, mint kettő között, utalva ezzel arra, hogy a nemzetközi szervezetek sem értenek mindenben egyet.

A Fidesz-KDNP délelőtti frakcióülésére érkezőben Varga Mihály újságíróknak azt mondta: azért kérte az MNB-törvény módosítása zárószavazásának elhalasztását, mert az eddigi módosítások nem zártak le minden vitát, ezért időt kell hagyni "tisztázó megbeszélésekre". A hivatalos IMF/EU-tárgyalások kezdetét firtató kérdésre a tárca nélküli miniszter azt válaszolta: a tárgyalások megkezdése alapvetően nem a magyar kormányon múlik, mert a két partnernek, az IMF-nek és az EU-nak kell még egymással egyeztetnie.

A kormánypártok hétfői tanácskozásán megvitatták a szakképzési törvény módosítását is, és a Fidesz-KDNP képviselői abban állapodtak meg, hogy a közismereti tárgyak aránya pontosan egyharmada kell, hogy legyen a szakképzési oktatásnak. Ezzel a "középutat" választotta a frakció - magyarázta Rogán Antal -, ugyanis voltak olyan javaslatok, amelyek legfeljebb, és voltak, amelyek legalább egyharmadban határozták volna meg a közismereti tárgyak arányát.

Az új büntető törvénykönyvre (Btk.) kitérve elmondta, a képviselőcsoport jövő héten tárgyal újra a kódexről. A halálbüntetés témájáról szólva közölte: a frakció nem támogat ilyen jellegű módosító indítványt, bár voltak olyan kormánypárti képviselők, akik felvetették, és érveltek e témában.

Rogán Antal egyúttal sajnálatát fejezte ki azért, mert "nem tudott úgy elkezdődni a hétfői parlamenti ülés", hogy azon a nemzeti összetartozás napja alkalmából az összes képviselő jelen legyen. "Minden körülmények között az irigység, a gyűlöletkeltés politikájával szemben meg fogjuk védeni zsidó, cigány, német, szerb és még sorolhatnám minden nemzetiségű honfitársunkat", mert a Fidesz ezen a napon ezt is ünnepli - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!