Magyarország

2012.06.15. 15:38

PDSZ: 52 milliárd forint hiányzik a pedagógus-életpályamodell bevezetéséhez

    Budapest, 2012. június 15., péntek (MTI) - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) számításai szerint 52 milliárd forint hiányzik a 2013. szeptember 1-je és december 31-e közötti időszakra vonatkozóan ahhoz, hogy jövő szeptemberben bevezethessék a pedagógus-életpályamodellt - közölte a PDSZ elnöke pénteken Budapesten.

 

 

Budapest, 2012. június 15., péntek (MTI) - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) számításai szerint 52 milliárd forint hiányzik a 2013. szeptember 1-je és december 31-e közötti időszakra vonatkozóan ahhoz, hogy jövő szeptemberben bevezethessék a pedagógus-életpályamodellt - közölte a PDSZ elnöke pénteken Budapesten.

 

Mendrey László A tények makacs dolgok című sajtótájékoztatón azt mondta, az oktatási államtitkárság szerint összesen 80 milliárd forint szükséges ahhoz, hogy jövő szeptembertől decemberig ki tudja fizetni az állam a pedagógus-életpályamodell bevezetéséből származó költségeket.

Azzal azonban, hogy az addigra nyugdíjba vonuló 18 ezer pedagógus fizetését nem kell kifizetni, csak 28 milliárdot lehet megspórolni, márpedig az állam ebből szeretné megteremteni a forrást erre a célra - tette hozzá.

A PDSZ elnöke kitért arra: 2014-ben a nyugdíjba vonuló összes tanárral számolva 84 milliárd forintot takarít meg a költségvetés, ugyanakkor a teljes évre számítva már 400 milliárdra lesz szükség az életpályamodell finanszírozására.

Közlése szerint az oktatási szakértők túlnyomó többsége kétségbe vonja, hogy a központosítás és a forráskivonás segíti az oktatáspolitikai célok megvalósítását. Beszélt arról is, hogy információik szerint az osztályösszevonások már megkezdődtek, emiatt pedig számos pedagógus munkája válhat feleslegessé.

A PDSZ elnöke szólt a munka törvénykönyvének tervezett módosításáról is, amelyet az Országgyűlés hétfőn tárgyal. A várható változásokat a munkahelyi érdekvédelmi szervezetekre nézve "korlátozónak" nevezte, és bizonytalanságát fejezte ki a tekintetben, hogy egyelőre nem tudják, a központosítás után kivel tudnak majd tárgyalni.

Mendrey László azt mondta, a módosítással elveszik a szakszervezeti munkaidő-kedvezmény összevonásának lehetőségét is, pedig a szakszervezeti vezetőknek szükségük van időre ahhoz, hogy a jogszabályi környezettel tisztában legyenek és az egyeztetésekre felkészüljenek.

A PDSZ elnöke közölte, a parlamenti frakcióvezetők után most azoknak az országgyűlési képviselőknek is írtak, akik a független szakszervezeti mozgalomból indultak, azzal a céllal, hogy azok gondolják át: ha megszavazzák a módosítást, ellehetetlenítik azoknak a szervezeteknek a munkáját, ahonnan elindult a pályájuk.

Tollner József, a PDSZ elnökségi tagja elmondta: számításaik szerint a változások miatt a pedagógusok legalább 25 százalékának megszűnik az állása, azaz 30 ezer tanár elbocsátása várható. Ez a kötelező óraszám emeléséből, a tankötelezettség korhatárának 16 évre való csökkentéséből, a szakképzésben a közismereti tárgyak óraszámának alacsony szinten történő maximalizálásából, a szakképzés idejének négyről három évre való csökkentéséből és a tanárok heti 32 órás kötelező iskolában tartózkodásából fakad - mondta.

Hozzátette: akiknek megmarad az állásuk, azokra "elviselhetetlen teher" hárul majd, és az iskoláknak nem lesz erejük a pedagógiai program végrehajtásra, ami az oktatás színvonalának a csökkenését vonja maga után. Annak a meglátásának is hangot adott, hogy - mivel a kormányzat nem akarja a nyugdíjba vonulók állását betölteni - a következő tíz évben nem lesz szükség a frissen diplomázott tanárokra, ezzel pedig "a pedagógusképzést is szétverik".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!