Magyarország

2012.06.01. 16:00

Bécsben tárgyalt Áder János és Heinz Fischer

    Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. június 1., péntek (MTI) - A magyar-osztrák kapcsolatokról, európai és  bmagyar belpolitikai kérdésekről is szó esett Áder János köztársasági elnök első külföldi látogatásán pénteken Bécsben, ahol a magyar államfő Heinz Fischer osztrák elnökkel folytatott tárgyalásokat.

 

 

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. június 1., péntek (MTI) - A magyar-osztrák kapcsolatokról, európai és  bmagyar belpolitikai kérdésekről is szó esett Áder János köztársasági elnök első külföldi látogatásán pénteken Bécsben, ahol a magyar államfő Heinz Fischer osztrák elnökkel folytatott tárgyalásokat.

 

Áder Jánost katonai tiszteletadással fogadták a Hofburg udvarán. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón mindkét államfő méltatta és kiválónak értékelte a magyar-osztrák kapcsolatokat. Áder János kijelentette, hogy Heinz Fischer hagyományt teremtett, amikor 2004-ben elnökké választása után első külföldi útja Magyarországra vezetett, s ő ezt a hagyományt folytatja.

Hozzátette, a hagyománytisztelet mellett az "együttműködés, összefogás és stabilitás" céljai vezették abban, hogy államfőként először Bécsbe látogatott. Úgy vélekedett, a régiónak és az Európai Uniónak is érdeke, hogy a két ország kapcsolatai tovább mélyüljenek, "különösen most, amikor az EU eresztékei recsegnek-ropognak", és amikor Görögország helyzete Európa-szerte aggodalmat kelt.

Áder János úgy értékelte, új szempontnak kell érvényesülnie a kohéziós és az agrártámogatások elosztásában, s kérte ehhez az osztrák elnök segítségét. A magyar államfő szerint a következő uniós költségvetési tervezési időszakban az eddigi szempontok mellett nagyobb szerepet kell kapnia annak, hogy ezek a források segítsék a tagállamokat a válság leküzdésében.

Példaértékűnek nevezte azt, ahogy Ausztria átvészelte a válságot.

Heinz Fischer a magyar-osztrák kapcsolatokról szólva úgy fogalmazott, azok kiválóak, noha alkalmanként vannak "megbeszélni való" kérdések. Heinz Fischer azt kérte a magyar köztársasági elnöktől, hogy "időben tájékoztassák" Ausztriát a tervezett banki tranzakciós adóról. A bankadó esetében nem ez történt - mondta.

Mint mondta, a találkozás alkalmat adott arra, hogy nézetet cseréljenek olyan, az európai közvéleményben időről időre felmerülő kérdésekről is, mint a médiatörvény és az Alkotmánybíróság működése. Az európai bírálatok után végrehajtott törvénymódosításokra utalva úgy vélekedett, Európa, mint értékközösség és Magyarország, mint ennek az értékközösségnek a része, közeledtek egymáshoz.

Áder János felidézte, a bankadó esetében megállapodás jött létre a bankok és a kormány között, és ismeretei szerint a tranzakciós adó esetében is ez a felek célja. Az uniós kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban úgy vélekedett, természetes, hogy egy demokráciában vannak viták, egyes országokon belül és az EU-ban is. "Magyarország arra törekszik, hogy minél rövidebb idő alatt megoldódjanak a viták" - mondta.

A magyar államfő egy újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, a jövőben is következetesen vizsgálni akarja a törvények alkotmányosságát és formai hibátlanságát. Az új alaptörvény megerősíti, hogy a köztársasági elnök alapvető feladata az őrködés a törvények alkotmányossága felett - hangsúlyozta.

"Első parlamenti beszédemben világossá tettem, hogy az alkotmányban biztosított jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesíteni fogom" - idézte fel. Mint mondta, ehhez tartotta magát, amikor szerdán eljárási hiba miatt visszaküldte a parlamentnek a módosított médiatörvényt.

"Ehhez fogom tartani magam a jövőben is minden ügyben, ennél kisebb súlyú ügyekben is" - tette hozzá. "Az alkotmányosságát és az eljárási, formai hibátlanságát is vizsgálni fogom a törvényeknek. Ebben szeretnék következetes gyakorlatot kialakítani" - rögzítette.

Áder János felvetette, hogy az osztrák-magyar kulturális kapcsolatok mélyítését szolgálná, ha több, a közös kulturális örökséget bemutató kiállítást rendeznének mindkét fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!