Magyarország

2012.06.04. 15:02

A Fidesz elintézte: Schmitt megtarthatja fizetését

Budapest, 2012. június 4., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés 260 igen, 80 nem szavazattal elfogadta Matolcsy György módosító indítványát, ami arról szól, hogy nem vehetik el Schmitt Pál fizetését.

Budapest, 2012. június 4., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés 260 igen, 80 nem szavazattal elfogadta Matolcsy György módosító indítványát, ami arról szól, hogy nem vehetik el Schmitt Pál fizetését.

 

A parlament hétfőn az alkotmány módosításával úgy döntött, a jövőben kétharmados többség szükséges a volt államfők jogállásáról és javadalmazásáról szóló szabályok megváltoztatásához.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter zárószavazás előtti indítványának elfogadásával a Ház jóváhagyta, hogy ne csak a hivatalban lévő köztársasági elnök, hanem a volt államfők jogállásáról és javadalmazásáról szóló szabályok is sarkalatosak legyenek.

A jelenlegi és a volt államfőket megillető jogokat és juttatásokat a köztársasági elnök jogállásáról szóló új, január 1-je óta hatályos törvény szabályozza. A jogszabály alapján a volt államfőt havonta a mindenkori elnöki tiszteletdíj - jelenleg másfélmillió forintos - összegének megfelelő juttatás, gépkocsihasználat és sofőr, kétfős titkárság, térítésmentes egészségügyi ellátás, valamint kérelmére lakáshasználati jog illeti meg, úgy, hogy az ingatlant és annak fenntartását a KEH biztosítja.

Az ellenzéki pártok közül korábban a Demokratikus Koalíció kezdeményezett törvénymódosítást annak érdekében, hogy Schmitt Pál ne kapja meg a volt államfőknek járó juttatásokat, amit a korábbi köztársasági elnök plágiumügyével indokoltak. A parlament alkotmányügyi bizottságában ugyanakkor hétfőn a Jobbik is magyarázatot várt a módosításra, az MSZP pedig úgy értékelte: a társadalom igazságérzetét sérti, hogy a volt köztársasági elnök lakást kérelmezett, holott a sajtóhírek és a vagyonbevallása szerint három budai háza van.

Az elnök személyi védelméről és a Köztársasági Elnöki Hivatalról (KEH) szóló rendelkezések megváltoztatásához a mostani alkotmánymódosítás után is elég marad a parlamenti képviselők egyszerű többségének szavazata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!