Magyarország

2012.03.11. 09:35

Tiszaföldvár a tartalékából megmentette a térség tűzoltóságát

Szolnok, 2012. március 11., vasárnap (MTI) - Az idén tovább működhet a tiszaföldvári székhelyű önkormányzati tűzoltóság, miután a város önkormányzata a költségvetési tartalékából pótolni tudta az állami támogatás csökkenése miatt hiányzó pénz nagy részét - közölte Hegedűs István, Tiszaföldvár független polgármestere az MTI-vel.

Szolnok, 2012. március 11., vasárnap (MTI) - Az idén tovább működhet a tiszaföldvári székhelyű önkormányzati tűzoltóság, miután a város önkormányzata a költségvetési tartalékából pótolni tudta az állami támogatás csökkenése miatt hiányzó pénz nagy részét - közölte Hegedűs István, Tiszaföldvár független polgármestere az MTI-vel.Az elöljáró hozzátette: a tűzoltóság a korábbi években gond nélkül működött, annak költségeit az állami normatíva és az önkormányzati hozzájárulások fedezték. Az idei évtől azonban a központi támogatást egy másféle szorzóval számolják, aminek a következményeként a támogatás kereken 10 millió forinttal csökkent. A működtetéshez hiányzó anyagiak előteremtését nagyban nehezítette, hogy Martfű kilépett a tűzoltóság fenntartásához hozzájáruló települések közül. Lépését azzal indokolta, hogy a műszaki mentés és a tűzoltás állami feladat, ráadásul az önként vállalt feladat ellátásához az alapító önkormányzatok közül több évek óta nem adott pénzt. Hegedűs István tájékoztatása a tavalyinál 10 millió forinttal kevesebb összeget két tűzoltó elbocsátásával és a dologi kiadások csökkentésével sikerült lefaragni 6 millió forintra.

Mint hozzátette, ezt a pénzt próbálták meg az alapítóktól összeszedni, de ez nem sok sikerrel járt, mert a szűkös költségvetésű Cibakháza, Kengyel és Rákócziújfalu csak minimális összeget tudott felajánlani. Ezért a pénz döntő hányadát úgy biztosították, hogy a tiszaföldvári képviselő-testület az általános pénzügyi alapja terhére a már odaítélt támogatási összegen felül további 5 millió forintot szavazott meg a tűzoltók munkájához. Amíg a tiszaföldvári tűzoltóság működik, addig Martfűre is innen fognak elsőként kivonulni a szakemberek egy esetleges tűzesethez, az önkormányzat kilépésétől függetlenül - mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!