Magyarország

2012.03.19. 11:31

Devizahitelek - Bérlakásprogramot sürget az ócsai lakótelep megépítése helyett az MSZP

Budapest, 2012. március 19., hétfő (MTI) - Az MSZP hatékony bérlakásprogram kidolgozására szólítja fel a kormányt ahelyett, hogy a Pest megyei Ócsára költöztessék a bajba jutott devizahitelesek egy részét.

Budapest, 2012. március 19., hétfő (MTI) - Az MSZP hatékony bérlakásprogram kidolgozására szólítja fel a kormányt ahelyett, hogy a Pest megyei Ócsára költöztessék a bajba jutott devizahitelesek egy részét. 

A települést korábban a Belügyminisztérium javasolta a szociális családiház-építési program első helyszínének, a tervezett ötszáz közül az első nyolcvan ház építését márciusban kellett volna elkezdeni.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormányt, hogy ne kezdjen hozzá a "szociális gettó" felépítéséhez, mondván az ahhoz szükséges 22 milliárd forintból nagyjából 3500 lakást lehetne vásárolni a rászorulóknak, integrált környezetben, "nem a faluvégen".

A szocialista politikus kifejtette: több százezer lakás áll üresen az országban, csak Budapesten 60 ezer ingatlan üres, felhasználásukkal a kormány hatékony bérlakásprogramot indíthatna el. Ezzel szemben az ócsai lakótelepre költöztetett emberek távol kerülnének eddigi lakóhelyüktől, így elveszíthetik munkájukat is - tette hozzá.

A bérlakásprogram elindítását arra hivatkozva is sürgette, hogy a pénzintézetek - a rendelkezésre álló kvóta alapján - 5050, hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre az idén március végéig. Az év egészében nagyjából háromszor ennyi, 14-15 ezer lakást árverezhetnek el, miközben a nemzeti eszközkezelő mindeddig senkivel sem kötött szerződést lakhatásának biztosítása érdekében - hangsúlyozta az MSZP-s politikus.

A Belügyminisztérium hétfőn, a kormányzati portálon közzétette az ócsai Szociális Családiház-építési Program mintaterveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!