Magyarország

2012.01.20. 17:29

A Magyar Rádió vezetése döntése megfontolására kéri Závadát és Parti Nagyot

Budapest, 2012. január 20., péntek (MTI) - A Magyar Rádió vezetése sajnálattal értesült arról, hogy Parti Nagy Lajos és Závada Pál nem kívánnak alkotóként megjelenni a Magyar Rádió műsorfolyamában, és a döntésük megfontolására kéri az írókat.

Budapest, 2012. január 20., péntek (MTI) - A Magyar Rádió vezetése sajnálattal értesült arról, hogy Parti Nagy Lajos és Závada Pál nem kívánnak alkotóként megjelenni a Magyar Rádió műsorfolyamában, és a döntésük megfontolására kéri az írókat.

A Magyar Rádió vezetése az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemelte: olyan szerzőkről van szó, akik a kortárs magyar irodalom legkiválóbbjai közé tartoznak, évtizedek óta részt vesznek a Rádiószínház munkájában. A dokumentum leszögezi, Parti Nagy Lajos és Závada Pál íróként, alkotóként olyan művekkel gazdagították a rádió hangarchívumát, amelyek ma már a nemzeti kulturális örökség részét jelentik, ezért ezektől elzárni a hallgatókat - véleményük szerint - nem szabad.

"Egy esetleges tiltással a közrádió hallgatói veszítenek a legtöbbet" - írták, hozzátéve, hogy a rádió az alkotókat képviselő ügynökség és a hangarchívum tulajdonosa, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egyeztetésébe nem tud, és nem is kíván beleszólni.

"Abban viszont érdekeltek vagyunk, hogy Parti Nagy Lajos és Závada Pál művei továbbra is ott legyenek a Magyar Rádió műsorprogramjában. Ezért azt javasoljuk a szerzőknek, hogy fontolják meg döntésüket" - fogalmaz a közlemény.

Korábban az MTVA is sajnálatát fejezte ki Parti Nagy Lajos szerdán nyilvánosságra került döntése miatt. Cserháti Ágnes szóvivő közölte: az MTVA bízik abban, hogy Parti Nagy Lajos átgondolja döntését, és "a rádióhallgatókat nem bünteti azzal, hogy megvonja tőlük művészetének élvezetét, pusztán azért, mert más, a média egyéb területeit érintő döntésekkel nem ért egyet".

"Úgy véljük, e döntés a magyar kortárs irodalomnak és a hallgatóknak okozza a legnagyobb kárt" - szögezte le Cserháti Ágnes, hozzátéve: az MTVA kulturális szerkesztősége továbbra is szívesen látja Parti Nagy Lajos alkotásait irodalmi és művészeti műsoraiban.

Závada Pál az MTI-nek elmondta: azért csatlakozott Parti Nagy Lajoshoz, mert úgy érzi, hogy a Magyar Rádióban a műsorszerkesztési elvek az 1989-es év előttire kezdtek el hasonlítani. "Rendszeres hallgatója vagyok a Magyar Rádiónak, így tapasztaltam, hogy megváltozott a közszolgálati rádió hangja. Ez a rádió már nem képes a közszolgálati funkcióknak megfelelni" - fogalmazott a Kossuth-díjas író, aki szerint a rádió kulturális műsoraiban is tetten érhető a politikai irányítás. Az író elmondta, hogy szeretné műveit a Magyar Rádiótól függetleníteni, hogy azok szabadon hozzáférhetők legyenek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!