Magyarország

2011.10.17. 08:40

Jegyzet: Összesítés

<em>Javában tart a népszámlálás; a háztartások 17 százalékából már beérkeztek az interneten kitöltött kérdőívek, a többiek papíron válaszolnak. Lényegében megszámoljuk magunkat, ami szerintem jó ötlet. Rugalmas, költséghatékony, és hát ez mégiscsak a 21. század, melyben mindenkinek sokoldalúnak meg önállónak kell(ene) lennie, magamaga lajstromba vétele ebbe bőven belefér.</em> <strong>Szőke Tímea jegyzete</strong>

Javában tart a népszámlálás; a háztartások 17 százalékából már beérkeztek az interneten kitöltött kérdőívek, a többiek papíron válaszolnak. Lényegében megszámoljuk magunkat, ami szerintem jó ötlet. Rugalmas, költséghatékony, és hát ez mégiscsak a 21. század, melyben mindenkinek sokoldalúnak meg önállónak kell(ene) lennie, magamaga lajstromba vétele ebbe bőven belefér. Szőke Tímea jegyzete

Míg azonban a nép(önmeg)számlálás kötelező, egy egészen másfajta számlálás nem az, és ez rögtön meg is látszik a részvéteteli lekesedésen. A szavazásra jogosultak alig 20 százaléka jelent meg az időközi országgyűlési választáson a püspökladányi kerületben. Beszédes adat, benne van az emberek bizalmatlansága a politika iránt, s valószínűleg az a reménytelenség is, amit mindenfajta ígéret kapcsán érezhetnek egy hátrányos helyzetű térség lakói, akik napi küzdelmet vívnak a megélhetésükért.

Mivel a döntéshozók is tisztában vannak a választópolgárok mentalitásával, ezért eltörölték a második fordulónál a részvételi küszöböt. Ez megint csak a rugalmasságot segíti, nem kell újra meg újra kiírni egy olyan választást, ahol borítékolható az apadó voksolási hajlam. Persze, az lenne jó, ha – küszöb ide vagy oda – mindenki szavazni akarna, bízva abban, hogy érdemes a holnap mellett voksolnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!