Magyarország

2011.10.18. 12:25

A korhatár alatti nyugdíjak és a reál-nyugdíjemelés megszüntetését bírálja az MSZP

Budapest, 2011. október 18., kedd (MTI) - A korhatár alatti nyugdíjak megszüntetését és szociális ellátássá alakítását, valamint a nyugdíjemelés módjának megváltozását bírálta keddi sajtótájékoztatóján a szocialista Korózs Lajos.

Budapest, 2011. október 18., kedd (MTI) - A korhatár alatti nyugdíjak megszüntetését és szociális ellátássá alakítását, valamint a nyugdíjemelés módjának megváltozását bírálta keddi sajtótájékoztatóján a szocialista Korózs Lajos.

 

A kormány pénteken terjesztette be a korhatár alatti nyugdíjak megszüntetéséről szóló javaslatát. Az MSZP-s politikus ezt úgy értékelte: több százezer idős embertől veszik el a nyugdíjat, a helyébe lépő szociális ellátás össze pedig bármikor csökkenthető lesz, illetve az emelésére semmilyen kötelezettség nincsen. Megjegyezte, bár a kormány profiltisztításról beszél, valójában járulékfedezettel szerzett nyugdíjakat alakít át jövedelempótló támogatássá, így megszűnik a kockázatközösség.

Hangsúlyozta, hogy az intézkedés az előrehozott öregségi nyugdíjakat, a korkedvezményes nyugdíjakat, a korengedményes nyugdíjakat, a fegyveresek szolgálati nyugdíját, valamint a bányász- és a művésznyugdíjakat is érinti. Noha - tette hozzá Korózs Lajos - a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János az alkotmány májusi, a mostani jogszabályváltozást megalapozó módosításakor még azt mondta a parlamentben, hogy indítványuk "bányászokra, vegyészekre, zenészekre nem vonatkozik". Mindazonáltal a kormányzati javaslat azt mondja ki, hogy föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, a fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani az ellátást, és a jövő év elejétől ugyanilyet kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot megszerezték.

A szocialista politikus kitért arra, hogy a javaslat összemossa a különböző jogcímeken szerzett korhatár alatti nyugdíjakat, amelyek közül például az előrehozott öregségi nyugdíj jogdogmatikailag is nyugdíjnak számít, nem kedvezménynek vagy adománynak.

Korózs Lajos azt is kifogásolta, hogy a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvénnyel a kormány megváltoztatná a nyugdíjemelést módját, eltörölve azt a Bajnai-kormány által hozott szabályt, amely a 3 százalékot meghaladó gazdasági növekedés felett lehetőséget ad a nyugdíjak reálértékének emelésére, így a jövőben minden évben csak a várható inflációval emelnék a nyugdíjakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!