Magyarország

2011.09.20. 15:35

Kolompár-per - November végén várható az elsőfokú ítélet

Kecskemét, 2011. szeptember 20., kedd (MTI) - November 30-án elsőfokú ítélet születhet a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen a Kecskeméti Városi Bíróságon többi között sikkasztás miatt folyó perben.

Kecskemét, 2011. szeptember 20., kedd (MTI) - November 30-án elsőfokú ítélet születhet a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen a Kecskeméti Városi Bíróságon többi között sikkasztás miatt folyó perben.

 

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a per keddi napján kitűzte az ítélethirdetésig tervezett tárgyalási napokat, és hangsúlyozta: ha nem történik jelentős csúszás a bizonyítási eljárásban, a kijelölt időpontban ítéletet hoz.

A 2009-ben indult büntetőper kedden tanúkihallgatásokkal folytatódott. A bíróság a másodrendű vádlott, az előzetes letartóztatásban lévő Kolompár László lányát szerette volna tanúként kihallgatni, de ő jogával élve nem vállalta, hogy válaszol a feltett kérdésekre.

A bíróság ezután egy kórházban fekvő tanú nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró októberre öt, novemberre nyolc tárgyalási napot tűzött ki. A tanúkihallgatásokat október végén befejezi a bíróság, majd iratismertetés következik, végül a perbeszédekre kerül sor.

A Kolompár Orbán és társai ellen 2009-ben indult büntetőper, majd újabb vádiratok benyújtása után az eljárásban három ügyet egyesítettek.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a 2010. június 17-ei tárgyaláson bejelentette: a tárgyalás elölről kezdődik, mert azt megelőzően 2009 októberében tartott tárgyalást, és több mint hat hónap eltelt.

A 2010. februárra tervezett tárgyalást azért kellett elhalasztani, mert Kolompár Orbán a MCF Roma Összefogás Párt képviselőjelöltjeként indult az országgyűlési választáson, ezért mentelmi jog illette meg.

Az egyesített eljárásban Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész képviseli a vádat.

Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az OCÖ akkori elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével tettesként, két alkalmazottat pedig társtettesként vádol az ügyészség.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számolt el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. E szerint a vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Kolompár Orbán a bíróság előtt tett vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és hangsúlyozta, hogy bűncselekményt sem követett el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!