Magyarország

2011.07.04. 21:51

OGY - Büntetőeljárási törvény - A védő minden esetben ott lehet a gyanúsított kihallgatásán

Budapest  (MTI) - A jövőben sem lehet meggátolni, hogy kiemelt ügyekben a védő jelen legyen a gyanúsított kihallgatásán, még akkor sem, ha a kihallgatás az őrizet első 48 órájában történik, s a terhelt és védőjének találkozását az ügyész erre az időszakra megtiltotta. 

Budapest  (MTI) - A jövőben sem lehet meggátolni, hogy kiemelt ügyekben a védő jelen legyen a gyanúsított kihallgatásán, még akkor sem, ha a kihallgatás az őrizet első 48 órájában történik, s a terhelt és védőjének találkozását az ügyész erre az időszakra megtiltotta. Az Országgyűlés hétfőn a fideszes Lázár János zárószavazás előtti indítványát elfogadva így változtatta meg a büntetőeljárási törvény módosításának szövegét. A Fidesz frakcióvezetőjének javaslata - bár a kiemelt ügyekben a múlt héten a Ház által támogatott 24 helyett 48 óráig engedi korlátozni a gyanúsított és ügyvédje érintkezését - kimondja, hogy ez idő alatt a védő a kihallgatáson akkor is részt vehet, ha az ügyész a találkozásukat megtiltotta.

A kormánypárti politikus indoklásában azt írta: javaslata az őrizetbe vétel szabályai tekintetében figyelembe veszi az alkotmányossági aggályokat és az ország nemzetközi jogi kötelezettségeit.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!