Magyarország

2011.05.03. 17:46

Media Hungary- Tölgyesy: a hatalomnak nem érdeke szankcionálni az ellenzéki sajtót - kreativ.hu

<p>A politika és a gazdaság befolyásoló erejét a legtöbb szerkesztőség napi szinten érzi a bőrén - mondta Uj Péter a kedden megkezdődött, kétnapos médiakonferencián, a Media Hungaryn, Siófokon. Tölgyesy Péter szerint, ha a hatalomnak egy minimális józan esze is maradt, akkor nem fogja szankcionálni az ellenzéki sajtót - írja beszámolójában a kreativ.hu.</p>

Uj Péter, az Index főszerkesztője szerint a legnagyobb pesszimizmusra az adja az okot, hogy a politikának valódi kényszerítőlépéseket sem kell tennie a gazdaság "szolgálatba állításához": a piac mindenféle kényszer nélkül is a politikusok szolgálatába hajtja magát. "A jó médiához anyagi és gazdasági függetlenség kell. Amikor bármelyik megszűnik, ott a vége" - tette hozzá. Uj Péter szerint az az alapvető probléma, hogy a gazdaság bizonyos szereplői nem hiszik el, hogy működnének az állam nélkül, ez pedig egy dél-európai/észak-balkáni gazdasági modellhez vezet el, ami állandósulni látszik.

A kreativ.hu tudósítása szerint Szauer Péter, a Hvg vezetője azt mondta, hogy Magyarországon kétféle sajtó van: ami profitot akar termelni és ami politikai befolyást akar elérni. Szauer szerint a politikát egyértelműen a gazdasági érdekek mozgatják, a médiát pedig a politika. Mindebből pedig az következik, hogy azok a médiacégek járhatnak jól, tehát maradhatnak esetleg relatív függetlenek, akik elég nagyok, tehát jelentős a gazdasági súlyuk.

Tölgyessy Péter, egykori szdsz-es, később fideszes politikus szerint a sajtó továbbra is az olvasók kezében van, ami jó hír. Szerinte hiába zajlik "politikai hittérítés" a médiában, a cégek talán betérhetnek, de a közönség teljesen sosem fog. Éppen ezért pedig hiába tenné lehetővé a médiatörvény, a hatalmon levőknek elemi érdeke az, hogy ne lehetetlenítsék el adminisztratív úton, büntetésekkel az ellenzéki sajtót. Sőt, szerinte egy erős "underground" ellenzékiség éppenséggel a hatalom érdekeinek tesz jót - mondta.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!