Magyarország

2011.05.06. 15:44

Különadó: MSZOSZ szerint megnyugtató, hogy Magyarország mégis jogállam

<p>Megnyugtatónak nevezte a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének Elnöke, hogy Magyarország mégis jogállam. Pataky Péter az után közölte ezt, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a 98 százalékos különadónak azt a szabályát, amely szerint azt 2005-től kell alkalmazni.</p>

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta az Alkotmánybíróság határozata után: megnyugtató, hogy Magyarország mégiscsak jogállam. Pataky Péter emlékeztetett, hogy a szakszervezetek egységes álláspontja korábban is az volt, hogy a végkielégítések visszamenőleges hatályú megadóztatása nem képzelhető el. A pofátlan végkielégítéseket ugyanakkor már akkor is bírálták.

Az Alkotmánybíróság pénteki határozatában semmisítette meg a 98 százalékos különadó törvénynek azt a szabályát, amely szerint azt 2005-től kell alkalmazni. A taláros testület szerint az emberi méltóságot sérti ugyanis, hogy az olyan évekre is kiterjed, amelyeket az érintettek már adóbevallással lezártak. Így tehát az Alkotmánybíróság határozata szerint a 2005 és 2009 év vége között szerzet bevétel után az adóhatóság nem követelheti a különadót, ha már befizették, akkor azt vissza kell téríteni az érintett kérelmére. Ez vonatkozik a 2010-es adóévre is, nem az emberi méltóság, hanem a törvény szövegezése miatt. Hogy a tavalyi évre is kiterjedjen a különadó, az Országgyűlésnek kell lépnie.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!