Magyarország

2011.05.05. 21:24

A MOL-nak is süthetünk odahaza

<p>Bioüzemanyagot állít elő használt sütőolajból a MOL. Országszerte 100 tartályt helyeztek el a kutakon, ahol begyűjtik a háztartásoktól a használt sütűolajat és újrahasznosítják a Rossi Biofuel Kft. komáromi üzemében.</p>

Használt sütőolajból készítenek bioüzemanyagot a MOL-nál. Ez az eljárás megfelel az EU új megújuló energia irányelvében (2009/28/EK) foglaltaknak, amelynek a közlekedésre vonatkozó pontjai 2011. január 1-vél hatályba léptek. A kutakról az olaj a Biofilter Kft. segítségével Komáromba kerül, ahol bioüzemanyagot állítanak elő, amelyet ezután biokomponensként kevernek a dízel üzemanyagokba.

A Biofilter Kft. eddig arról volt ismert, hogy a McDonald s éttermekben keletkező élelmiszerhulladékot szállította a Fővárosi Csatornázási Művek Soroksári úti biogáztelepére, ahol szintén környezetbarát energiaként, biogázként hasznosítják újra az ételmaradékokat.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

A lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!