Magyarország

2011.04.09. 19:42

Több ezren válaszoltak a Belügyminisztériumnak

<p>A Belügyminisztérium szerint több ezer rendőr küldte el véleményét és tett javaslatot a rendvédelmi életpályamodell kialakításához. Korábban Pintér Sándor belügyminiszter adott utasítást az országos parancsnokoknak, hogy rendőreiktől kérjenek írásos véleményt. A tárca szerint így már nem csak a saját, hanem az állomány elképzeléseit is fel tudják használni a Széll Kálmán bizottságban.</p>

Az országos parancsnokok új, eddig még alkalmazott családi és személyes kedvezmények beépítésére tettek javaslatot a rendvédelmi életpályamodell kapcsán. Ezen felül több ezer rendőr nyilvánított véleményt, ezek feldolgozása még tart a Belügyminisztériumban.

A Belügyminisztérium közleménye szerint a tárca eltökélt abban, hogy kialakít egy olyan életpályamodellt, amely vonzóvá teszi a hivatásos pályát. Érdekeltté akarják tenni a jelenlegi állományt abban, hogy pályájukat ne hagyják el 35-40 évesen, hanem szolgálatukat és szakmai tudásukat egyéni lehetőségeiknek és az általános társadalmi elvárásoknak megfelelően hasznosítsák. A rendvédelmi pálya anyagi, jogi és erkölcsi biztonságot kell, hogy nyújtson - közölte a tárca.

A rendvédelmi szakszervezetektől - egy kivételével - nem érkezett érdemi javaslat a rendőrök, tűzoltók, börtönőrök életpályamodelljének kialakításához, azonban továbbra is várják ezeket a javaslatokat. A szakszervezetek érdemi javaslatokat nem tettek, de egyértelműen kinyilvánították igényüket a kormányzati szándék megismerésére. A tárca azonban még nem dolgozott ki konkrét javaslatokat, mert még a véleményeket összesítik. A jövő heti demonstrációs sorozat célja nehezen értelmezhető a tárca szerint. A Belügyminisztérium reméli, hogy a szakszervezetek demonstrációjukat "eszköznek tekintik tagjaik érdekeinek képviseletében, és nem célnak, amellyel politikai érdekeket kívánnak teljesíteni." - közölték.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a rendvédelmi szakszervezetek április 16-ára szerveznek nagyszabású tüntetést. Korábbi nyilatkozataikból pedig kiderül, hogy azért nem küldenek javaslatokat a tárcának, mert nem tesznek javaslatot szerzett jogok elvételével kapcsolatos ügyekben. A március 25-i egyeztetésen sem kaptak konkrét válaszokat a szakszervezetek a kormányzattól. Pintér Sándor belügyminiszter viszont csak néhány napja, a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának keddi ülése után kérte fel a rendőri vezetőket, hogy gyűjtsék össze az állomány javaslatait, mert a szakszervezetek szerinte egy kivétellel nem tettek javaslatokat.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!