Magyarország

2011.04.06. 15:41

ROMAGYILKOSSÁGOK-PER: Rendőrgyilkosságtól sem riadtak volna vissza

<p>A negyedrendű vádlottnak a szerdai tárgyaláson ismertetett és kiegészített vallomásai szerint a romák elleni merényletsorozat elkövetői végső soron a rendőrgyilkosságtól sem riadtak volna vissza, illetve azt is fontolgatták, hogy - úgymond - politikai céljaik elérése érdekében a katonaságtól is megpróbálnak fegyvert szerezni.</p>

Mindez a büntetőper ötödik tárgyalási napjának délutánján derült ki a Pest Megyei Bíróságon.

A negyedrendű vádlott nyomozati vallomásai szerint a romák elleni merényletsorozat végrehajtóinak volt olyan elképzelése is, hogy akár egyszerre három helyen is támadnának. Felvetődött az is, hogy a honvédségtől szereznek fegyvert úgy, hogy őrszemeket támadnak meg. A negyedrendű vádlott ezzel kapcsolatban azt állította, szándékosan olyan őrhelyeket fényképezett le terepszemléje során, amelyek megtámadása "rizikós" lett volna. A könnyen megtámadható őrhelyet szándékosan eltitkolta vádlott-társai előtt. Az első és a másodrendű vádlott erre azzal reagált a szerdai tárgyaláson, hogy mindez kitaláció, képtelen történet.

Arról az esetről, amikor 2009. augusztus 3-án Kislétán támadták meg romák otthonait és megöltek egy asszonyt, a negyedrendű vádlott, aki sofőrként szerepelt az akcióban, azt mondta, amikor a bűncselekmény elkövetése után gépkocsival menekültek, vádlott-társai elhatározták, ha menekülésük érdekében szükséges, lelövik az őket esetleg megállító rendőrt. A kislétai gyilkossággal egy időben állítólag politikai céljaik is voltak a tetteseknek, állítólag le akarták lőni a polgármestert, aki szerintük Veres János volt pénzügyminiszter köréhez tartozott. Az első, a másod- és a harmadrendű vádlott egybehangzóan hangsúlyozta, ilyen bűncselekményt nem követett el és nem is tervezett.

A Pest Megyei Bíróság a szerdai tárgyalás végén meghosszabbította mind a négy vádlott előzetes letartóztatását az első fokú ítélet kihirdetéséig. Az első és a negyedrendű vádlott tudomásul vette ezt a döntést, a másod- és a harmadrendű vádlott viszont fellebbez ellene.

A tárgyalást pénteken folytatja Miszori László büntetőtanácsa.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!