Magyarország

2011.04.14. 17:07

Nem járul hozzá az Axel-Springer és a Ringier fúziójához a Médiatanács

<p>Nem járul hozzá a két nagy nemzetközi lapkiadó, az Axel-Springer és a Ringier fúziójához a Médiatanács - a többi között erről döntött a hatóság csütörtöki ülésén. Az indoklás szerint az egyesülés egyértelműen és jelentősen veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését.</p>

A Médiatanács honlapjára felkerült tájékoztatás szerint a médiatartalom szolgáltatók - így például a sajtótermék kiadók - összefonódását érintő ügyekben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) köteles beszerezni a Médiatanács szakhatósági állásfoglalását. A GVH ezen kötelezettségnek eleget téve az Axel-Springer és Ringier lapkiadó vállalatok fúziójának ügyében az év elején szakhatósági állásfoglalást kért a Médiatanácstól.

A tanács többek között a véleménybefolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat és az írott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte. Ennek alapján állapította meg, hogy a fúzió egyértelműen és jelentősen veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését, és emiatt nem adta meg a fúzióhoz való szakhatósági hozzájárulást.
-  Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!