Magyarország

2011.04.19. 13:24

Innovatív Gyógyszergyártók: tudomásul veszik a megemelt különadót, de a részletekről tárgyalnának

<p>Tudomásul veszik a megemelt különadót, de a részletekről tovább tárgyalnának az innovatív gyógyszergyártók - mondta el a Független Hírügynökségnek Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) igazgatóhelyettese. Véleményük szerint megoldás lehet a különadó fizetési kötelezettség idejének lerövidítése, hosszú távon pedig az adónem megszüntetése.</p>

A múlt heti munkaanyagban még 18 százalékos különadóról volt szó, ezt véleményezték is, de péntek este kaptak egy újabb verziót, amelyben már 20 százalék szerepelt - mondta Dávid Tamás. Az ország helyzetére tekintettel, átmeneti jelleggel a 18 százalékot elfogadták volna, az 5 milliárddal több befizetést jelentő 20-at már csak tudomásul venni tudják - tette hozzá. Abban bíznak, hogy a kormányzattal folytatódik a párbeszéd, és az előterjesztésben szereplő 2014-helyett hamarabb csökkenteni lehet az ágazatot sújtó különadót. Hosszú távon pedig az adónem teljes kivezetése lenne a megfelelő megoldás - mondta Dávid Tamás.

A korábban felmerült hatósági árat egyelőre elvetette a kormányzat, de napirenden tartják - folytatta az IGYE helyettes vezetője. A hatósági ár bevezetésére azonnal kénytelenek lettek volna válaszolni a gyártók: gyógyszereket vettek volna ki a tb-támogatott körből, csökkentették-megszüntették volna a kórházak gyógyszerkedvezményeit vagy a szakmai továbbképzésen spóroltak volna - tette hozzá.

A törvénymódosításban nem, csak a szöveges magyarázó részben szerepel az a javaslat, hogy a jövőben az orvosok nem márkanevet, hanem hatóanyagot írhatnának a receptre, így egyetlen gyártót sem részesíthetne előnyben. Amíg a törvénytervezetbe ez nem kerül be, az IGYE nem kívánja kommentálni ezt az elképzelést - fűzte hozzá az igazgatóhelyettes.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!