Magyarország

2011.04.08. 17:12

AI: csak a romákkal együtt kidolgozott romastratégia lehet hiteles

<p>Jogvédők szerint az Európai Unió és a tagállamok csak akkor érhetnek el hosszú távú eredményeket a romák helyzetének javításában, ha határozott lépéseket tesznek a romákat érő hátrányos megkülönböztetés visszaszorítására, és kiállnak minden uniós állampolgár alapvető jogainak védelmében.</p>

Békés tüntetéssel hívták fel a figyelmet pénteken a fővárosban arra, hogy a romaellenesség az egyik legfőbb akadálya a romák társadalmi befogadásának. A demonstrációt az Amnesty International Magyarország szervezte más jogvédőkkel együtt az Ötödik Roma Platform Találkozó helyszínénél, a Néprajzi Múzeumnál.

Felhívták arra is a figyelmet, hogy miközben a platform találkozóján véglegesítik az Európai Roma Keretstratégiát, egyes roma családok továbbra sem érezhetik magukat biztonságban otthonaikban, mert a tagállamok kormányai nem tudják megfelelően megvédeni őket a megfélemlítésekkel és rasszista indíttatású zaklatásokkal szemben. Az oktatás, a munkavállalás, az egészségügy, a lakhatás és a szociális juttatásokhoz való hozzáférés terén a romák még mindig számos tagállamban hátrányos megkülönböztetést és kirekesztést szenvednek el - tették hozzá.

A jogvédők előrelépésnek tartják, hogy az Európai Roma Keretstratégiában az unió arra kötelezne minden tagállamot, hogy a romák társadalmi befogadására nemzeti stratégiát dolgozzon ki megfelelő források elkülönítésével.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a romák társadalmi befogadásáról szóló keretstratégia és a nemzeti stratégiák kidolgozása csak a romák aktív részvételével lehet hiteles. Valódi párbeszéd és részvétel nélkül nem hiteles a Roma Platform, ahogy a nemzeti stratégiák sem - tették hozzá.

A demonstráción csaknem 200-an vettek részt, köztük több budapesti és vidéki civil szervezet képviselője. A rendőrség biztosította a helyszínt, rendbontás nem történt. A demonstrálók a Néprajzi Múzeummal szemben várták Balog Zoltán államtitkárt, aki később megjelent a rendezvényen.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!