Magyarország

2011.04.17. 16:25

A "Fidesz meg fog bukni" - maszkokkal tüntetett az LMP

<p>"A Fidesz meg fog bukni, erre kell készülni és erre kell lelkileg ráhangolódni" - mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője a párt vasárnapi tüntetésén Budapesten. Az LMP a Vörösmarty téren tartott demonstrációt az új alkotmány tervezete ellen. Az aktivisták fehér maszkokat osztogattak, az LMP ezzel kívánta parodizálni a nemzeti együttműködés rendszerét, amelyben a tömeg arctalannak tűnik.</p>

A Lehet Más a Politika elfogadhatatlannak tartja az alkotmányozás folyamatát és a Fidesz-KDNP által beterjesztett alkotmánytervezetet. Álláspontjuk szerint ennek a tervezetnek az elfogadása súlyos visszalépés lenne a jelenlegi alkotmányhoz képest a hatalommegosztás, az állampolgárok politikai részvételi lehetőségei, valamint a szociális és környezeti jogok szempontjából. Az ellenzéki párt ezért döntött úgy, hogy vasárnap az utcára vonul. Az aktivisták a tüntetés előtt fehér papírmaszkokat osztogattak, ezzel jelképezve, hogy nem arctalan tömegről van szó.

A demonstráció délután 2 órakor kezdődött az V. kerületben, a Vörösmarty téren. A rendezvényen felszólalt Szilágyi Ákos esztéta, Schándi Tamás, a párt hajléktalan aktivistája, Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője.

Tétényi Éva szerint Magyarország ugyanolyan gondban van, mint Esztergom, és Magyarország jövője Esztergom jelene. A polgármester szerint a párbeszéd lehet a megoldás. A demonstrációk jelzések arra, hogy elég volt ebből - tette hozzá.

Schiffer András szerint nem új időszámítás, hanem visszaszámlálás kezdődött el. "Sokan vagyunk és elegen is leszünk" - fogalmazott. Az LMP frakcióvezetőjének az a véleménye, hogy a Fidesz meg fog bukni, erre kell készülni, erre kell lelkileg ráhangolódni. Hiszen tavaly a Fidesz nem új rendszert alapított, hanem a tévúton lévő magyar demokráciát vezette meg, becsapta az embereket. A népszavazás fegyveréhez nyúltak, most a népszavazás intézményét akarják megszüntetni, támogatták a gördülő sztrájkot, most pedig ellehetetlenítik a munkavállalókat. Megfenyegetik a bírákat, alkotmányozás címén felszámolják az alkotmányosságot - mondta.

Schiffer szerint 2014-ben, a következő választáson a cél egy élhető Magyarország építése, ahol a demokrácia nem egy ember, hanem mindenki részvételén alapul.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!