Magyarország

2011.03.18. 18:26

TASZ: terror és állami tétlenség Gyöngyöspatán

<p>A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) világos politikai állásfoglalást, a gyöngyöspatai bűncselekmények gyanújának kivizsgálását, a rendőri vezetők felelősségre vonását és a romák védelmét kéri a kormánytól. Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár megígérte, hogy megvizsgálják a jogvédő szervezet javaslatait.</p>

A TASZ Romaprogramjának munkatársai többször jártak Gyöngyöspatán, ahol videófelvételeket és esetleírásokat készítettek. Ezek alapján a jogvédő szervezet úgy véli, hogy a településen magukat rendfenntartóknak nevezők félelemkeltő tevékenysége nem tartozott a gyülekezési jog védelme alá, a rendőrség tétlensége pedig jogbizonytalanságot okozott- olvasható a TASZ honlapján.

A TASZ a helyszíni tapasztalatok alapján jogi állásfoglalást és javaslatokat fogalmazott meg, amit csütörtökön ismertettek Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral. A TASZ álláspontja szerint Gyöngyöspatán súlyos bűncselekmények, többek között a gyűlölet-bűncselekménynek minősülő közösség tagja elleni erőszak alapos gyanúja, valamint az intézkedéseket elmulasztó rendőrök és rendőri vezetők büntetőjogi és fegyelmi felelőssége is felmerült. A TASZ ismét arra kérte a kormányt, hogy a belügyminiszteren keresztül utasítsa a rendőrséget a megfelelő büntetőeljárások megindítására. Erről korábban a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda közös levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek is.

A TASZ úgy látja, hogy a gyöngyöspatai ügyben a kormány elmulasztotta a politikai állásfoglalást. Arra kérik a kabinetet: tegye egyértelművé, hogy a paramilitáris szervezetek tagjainak gyöngyöspatai tevékenysége súlyosan jogellenes és emberileg elfogadhatatlan volt, illetve hogy a rendészeti vezetés mulasztást követett el. Arra is kérik a kormányt: biztosítsa a romákat arról, hogy a továbbiakban megvédi őket ilyen helyzetekben. Balog Zoltán államtitkár ígéretet tett arra, hogy a kormányzat megfontolja javaslataikat.

A TASZ azt is hozzátette, hogy jogi segítséget nyújt azoknak, akik Gyöngyöspatán bűncselekmény áldozatává váltak és feljelentést akarnak tenni.
- Független HÍrügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!