Magyarország

2011.03.03. 15:51

Opten: 24 százalékkal több a felszámolás alá vont cég

<p>Egy év alatt 24 százalékkal nőtt itthon a felszámolás alá vont vállalkozások száma - derül ki az Opten céginformációs szolgálat februári adataiból. 2011 második hónapjában 1528 céget döntöttek be, 208-cal többet, mint 2010 februárjában és 175-tel többet idén januárhoz képest.</p>

2010 előtt nem fordult elő ilyen magas felszámolási arány, mint februárban, az előző hónapokban is nagyságrenddel kisebb volt a tempó ezen a területen - olvasható az Opten elemzésében.

Hasonló a kép az olyan vállalkozásoknál is, amelyeket saját tulajdonosaik döntésére zártak be. Februárban 2251 társaság bezárása kezdődött meg, ami eddig nem látott rekordadat.

Árnyalja azonban a képet, hogy a februárban közzétett végelszámolások egy része nem a tárgyhónapban indított, hanem régebbi eljárás, amit csak most hoztak nyilvánosságra. Az elmúlt hat évben nem szaladt kétezer fölé az egyes hónapokban közzétett végelszámolások száma.

Február végén összesen 592 853 működő vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon az Opten adatbázisában, ez szintén történelmi rekord. 2011 második hónapjában 4047 új céget jegyeztek be, ez a tavaly februárihoz képest gyakorlatilag stagnálást jelent, akkor héttől több új cég alakult ugyanis. Idén januárhoz viszonyítva azonban mérhető a változás: 204-gyel nőtt az új alapítások száma.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!