Magyarország

2011.03.31. 18:10

Német katonák földi maradványaira bukkantak a rárósi híd építői

<p>A második világháborúban elesett német katonák földi maradványaira bukkantak a Rárós-Rárósmulyad közötti Ipoly-híd építése közben. A sírokat régészek tárják majd fel, a katonák földi maradványait pedig exhumálják - adta hírül a Rádio Fucus.</p>

A térség magyar oldalán 25 évvel ezelőtt már volt egy szétszórt katonasírokat felkutató akció. Az akkor fellelt katonasírokban talált földi maradványokat, főképp román és orosz katonák maradványait a szomszédos Nógrádszakál temetőjében helyezték el, a település templomának falán pedig emléktáblát avattak kegyeletként. A táblánál minden évben megemlékezést tartanak a hagyományőrző egyesületek.

A most talált földi maradványok elhelyezéséről később döntenek. Az építők értesítették a szlovák kegyeleti bizottságot, amely a jövő hét közepén tart helyszíni szemlét Rárósmulyadon. Ekkor döntenek majd a tennivalókról is. A sírokat most visszatakarták, a munkálatokat pedig azon a szakaszon leállították, de más területeken zavartalanul folyik tovább az építkezés a magyar-szlovák határfolyó mindkét oldalán.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!