Magyarország

2011.03.23. 19:50

Nem sztrájkolnak pénteken a pilóták

<p>Törölték a korábban péntekre meghirdetett sztrájkot a Malév pilótái és légiutas-kísérői. Bár az egyeztetések még nem fejeződtek be, az érdekképviseletek ugyanakkor úgy vélik, hogy közel a megegyezés.</p>

A munkavállalók azt mondják, hogy nem béremelést szeretnének, hanem élhető munkarendet akarnak kiharcolni. Ez a számukra megszabott pihenőidőket és az éjszakai munkavégzésüket érinti. Követeléseik miatt szerdán délelőtt kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, később pedig demonstrációt szerveztek a Malév fővárosi központja elé.

A HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete és a HUNACCA Magyar Légiutas-kísérők Egyesülete szerda délelőtt márt tartott egy figyelmeztető sztrájkot 10-től 12 óráig, illetve demonstráltak a Malév fővárosi központjánál, a Lurdy-háznál is.

Korábbi közlésük szerint nem béremelést követelnek, hanem élhető munkarendet akarnak kiharcolni. Az unióban ugyanis megalkottak egy úgynevezett minimum szabálykészletet, amely minden légitársaságra kiterjed, és ettől egy tagállam sem térhet el a pilóták szempontjából kedvezőtlenebb irányba. A Malév pilótái kedvezőbb irányba mozdulnának, 12 óra feletti munkavégzés után 2 órával hosszabb pihenőidőt kérnek. Változtatni szeretnének emellett az éjszakai munkavégzés szabályain is: eddig egy hét alatt fejenként 2 éjszakai és 2 éjszakába nyúló járatot teljesítettek, de a Malév ezután 7 nap alatt 5 éjszakai járatra osztaná be őket. Ez a pilóták szerint kifáradáshoz vezet és előbb-utóbb veszélyeztetheti a repülés biztonságát.

Szerdán délután ismét tárgyalóasztalhoz ültek az érdekképviseletek és a menedzsment képviselői. Az egyeztetés után ÓváriTamás, a HUNALPA elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy közel a megegyezés, ezért a péntekre meghirdetett esetleges sztrájkot törölték. A sztrájk jogát ugyanakkor még fenntartják március 25-ig.

A következő tárgyalás csütörtök délelőtt lesz, Óvári Tamás reményei szerint akkor már megegyezés is születhet.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!