Magyarország

2011.03.17. 16:06

JAPÁN ERŐMŰ: Magyaroszágon semmilyen veszély nincs

<p>Semmilyen veszély nincs Magyarországon, nincs szükség kormányzati intézkedésekre, nyugodtan lehet napozni és gyümölcsöt enni. Ezt Tóth Ferenc az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviselője mondta az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának csütörtöki ülésén, amelyen a képviselők megvitatták a japán katasztrófa miatt felmerütl atomenergia-biztonsági kérdéseket.</p>

Az ülésen Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára beszámolt arról, hogy szerdán az Európai Unió munkacsoportja megtárgyalta a japán katasztrófa kapcsán felmerült atomenergiai kérdéseket és megállapodtak abban, hogy a tagországokban, így Magyarországon is a meglévő atomerőműveket úgynevezett stressz tesztnek vetik alá, amely kiszűri a legkisebb biztonsági kockázatokat is.

Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója és helyettese Lux Iván tájékoztatta a bizottság tagjait a pénteki 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár következtében a Fukusimai atomerőműben keletkezett károkról. A beszámolóból többek között kiderült, hogy a sajtóban már megjelent 3 sérült blokkon kívül a katasztrófa idején nem működő másik 3 blokknál is problémák léptek fel. Lux Iván hangsúlyozta: a nagy távolság miatt az OAH véleménye szerint Magyarországon nincs szükség sürgős kormányzati intézkedésekre.

Bencsik János államtitkár elmondta: mind a magyar, mint az unió szakhatóságai folyamatosan elemzik a helyzetet, és amennyiben szükséges megteszik a szükséges lépéseket. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Paksnál a 90-es évektől biztonságnövelő beruházásokat végeztek, így például a magyar atomerőművet földrengésbiztonságossá tették. Jelenleg Paks katasztrófa helyzetben biztonságosan leállítható és hűthető - tette hozzá.

Az államtitkár beszámolt a szerdai uniós munkacsoport megállapodásáról is. Eszerint a tagországokban lévő atomerőműveket bizonyos szempontok szerint stressz tesztnek vetik alá. Ilyen, még nem véglegesített kritériumok lehetnek: a telephelyek szeizmikus elemzése, a hűtési rendszerek állapotának vizsgálata, az árvizekkel szembeni védettség ellenőrzése. Az EU szeretné, ha nemcsak a tagországok, hanem az unión kívüli atomerőművekkel rendelkező államok is részt vennének a tesztelésben.

Tóth Ferenc tájékoztatta a bizottságot többek között arról, hogy felajánlottak Japánnak egy 8 fős műszaki mentőcsapatot és egy 16 fős radiológiai egységet is, a japán illetékesek azonban köszönettel, de elutasították ezt a segítséget. Egyértelművé tették, hogy külön-külön az országoktól nem, de az Uniótól szívesen fogadnak pénzügyi, anyagi és vegyi segítséget.

A bizottsági ülésen szót kapott a Greenpeace képviselője is, aki elmondta: a megsérült japán atomerőművet üzemeltető cég elismerte, hogy már 5 halálos áldozata van a sugárbetegségnek. Megemlítette azt is: a csütörtöki és pénteki nap a legkritikusabb, most dől el, hogy a japán szakembereknek sikerül-e helyreállítani az atomerőmű hűtőrendszerét. A környezetvédő aktivistája szerint a japán katasztrófa rávilágított arra, hogy mekkora, be nem vallott veszélyeket rejt az atomenergia, ezért moratóriumot javasolnak ezekben a kérdésekben.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!