Magyarország

2011.03.04. 16:56

BRDSZ - nem valószínű, hogy a szolgálati nyugdíjat eltörlik

<p>Nem valószínű, hogy eltörlik a szolgálati nyugdíjat a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezte (BRDSZ) szerint. A szakszervezet szerint a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése helyett is inkább egyfajta kifutási időt kellene megállapítani.</p>

Figyelembe kell venni ugyanis, hogy a rendőrök nagy része 30 év alatti, mélységében nem érinti őket az, hogy mi lesz 25 év múlva. Őket annyiban érinti a dolog, hogy a korkedvezményes nyugdíj lehetőségének tudatában szereltek fel. Velük sokkal jobban lehetne egyezkedni, mint azokkal, akik 10-15 évre vannak a nyugdíjtól - mondta a Független Hírügynökségnek Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára.

Jelenleg 2-2500 embernek van meg a rendőrségnél a szolgálati nyugdíjba vonulás lehetősége. Ha jó feltételeket biztosítanak a továbbdolgozáshoz, akkor vélhetően nem mennének nyugdíjba - mondta Bárdos Judit. Szerinte azonban nem valószínű, hogy a szolgálati nyugdíjat eltörölnék. Itt a korkedvezményről lehet szó, azaz nem kapják meg azt az 5 éves kedvezményt, mint eddig. A korkedvezményes nyugdíj tekintetében viszont kifutási időt kellene behozni a rendszerbe - a szerzett jogokat el nem véve - mert a fiatal rendőröket még mélységében nem érinti, mi lesz 25-30 év múlva, mikor esedékes lesz a nyugdíjuk.

Bárdos Judit szerint a kérdés az, hogy ha a korkedvezményt eltörlik, akkor milyen munkát kap a testületen belül egy rendőr, vagy tűzoltó. Az utcai rendőrök legtöbbje 25-28 év után valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel küzd. A BRDSZ-nek rendőr, katasztrófavédelmi és tűzoltó tagjai is vannak. Kevés olyan utcai rendőr van, vagy tűzoltó, aki nyugdíjazása után még sokáig él a főtitkár szerint.

Ha valóban eltörlik a korkedvezményt, tiltakozni fognak. Az még eldől, hogy a dolgozók mit vállalnak fel a saját érdekeikért. Az biztos, hogy az anyagi megbecsülés kevéssé látszik: a BRDSZ tagok közül a munkavállalók 75 százaléka bruttó 300 ezer alatt keres, 39 százaléknak nem éri el a nettó 140 ezer forintot a fizetése. Egy kezdő, próbaidős rendőr bruttó 90 ezer forint körül kap. Ezután pótlékkal együtt bruttó 120-130 ezret kaphat, igaz, a kezdők 90 százaléka nem családos ember Bárdos Judit szerint.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!