Magyarország

2011.02.24. 17:53

Megszorítások Dunaújvárosban-elfogadták a költségvetést

<p>Megszorításokkal fogadta el költségvetését csütörtökön a dunaújvárosi közgyűlés. Leépítés, intézmény összevonás, működési kiadáscsökkentés mellett 2.2 milliárdos hitelfelvételre kényszerül a város. Bár az önkormányzat legjelentősebb bevétele az adókból származik, adóemelés nem lesz ebben az évben.</p>

A város 25 önálló intézménye közül több oktatási intézmény összevonásáról tárgyalások folynak. Kicsivel több, mint 100 millióval csökkennének a kiadások ezzel. Az intézmények több mint 5 és félmilliárd forintos fenntartása a költségvetés 28 százaléka. Jelenleg a tervet az intézmények véleményezik. Április 30-ig dönt róla a közgyűlés, szeptember 1-től lépne életbe az új szervezeti rend. Hogy hány iskola szűnik meg, és hány pedagógus állása, azt még nem lehet tudni.

Félmilliárd forintot spórol a város azzal, hogy 20 %-kal csökkenti a városüzemeltetési és vagyonkezelési kiadásokat. A hivatal működési költségéből 10 %-ot, kb. 100 milliót takarítanak meg, a december 16-án elfogadott létszámleépítéssel. Január 1-től szeptember 30-ig 60 álláshely szűnik meg a hivatalban, köztük 27 köztisztviselő munkaviszonya. A fizikai dolgozók egy gazdasági társaságban végzik majd a feladatukat, a védőnők intézményhez kiszervezve dolgoznak tovább. Az intézményektől 8 százalékot vontak el, amelynek következtében ugyancsak félmilliárd forint szabadul fel - tudta meg a Független Hírügynökség Dudás Pálnétól, a hivatal adó, költségvetési és pénzügyi osztályvezetőjétől.

Dudás Pálné elmondta: a város 20 milliárd 153 millió forintból gazdálkodik az idén. Jelentős segítséget jelent számára az előző évről megmaradt 5.6 milliárdos pénzmaradvány, amelyet beruházásokra és működésre fordíthat. Másfél milliárd értékben valósulhat meg felújítás, beruházás. Saját bevétele az önkormányzatnak kicsi, zömében a helyi adókra támaszkodhatnak. Adóemelésről azonban még nem döntött a közgyűlés, ebben az évben már biztos, hogy nem lesz.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!