Magyarország

2011.02.17. 14:02

Adóamnesztia - a PSZÁF még egyeztet a NAV-val a fogadó bankok kijelöléséről

<p>A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) egyeztet arról, hogy az adóamnesztiával kapcsolatos törvényi szabályozásnak megfelelően kijelölhessék a folyamatban résztvevő pénzintézeteket - közölte a Független Hírügynökséggel a PSZÁF szóvivője csütörtök délelőtt.</p>

Binder István arra a kérdésre, hogy várhatóan mikorra jelölhetik ki a bankokat, azt válaszolta: arra törekszenek, hogy minél hamarabb megtegyék ezt, konkrét időpontot nem mondott.


A HVG csütörtöki száma írt arról, hogy egyelőre nem lehet élni a januártól hatályos adóamnesztiával, mert még mindig nem jelölték ki az ilyen ügyeket intéző bankokat. Az amnesztia azon magánszemélyeket érinti, akik hazahozzák külföldi jövedelmüket vagy magyarosítják itthon bejegyezett, de offshore tulajdonban lévő cégüket. A jogalkotók abban bíznak, hogy az év végi határidőig több tízmilliárd forintnyi, külföldön rejtőzködő jövedelem térhet haza.

A mostani amnesztiaszabály egyik újdonsága, hogy az érintetteknek nem kell feltüntetniük az adóbevallásukban a hazahozott jövedelmet. A pénzt magyarországi bankba kell utaltatniuk, amely levonja az adót és azt a befizető nevének közlése nélkül továbbküldi az adóhatóságnak. A bank minderről igazolást ad ki, amely a magánszemélynek például egy vagyonosodási vizsgálatnál jöhet jól.

Az szja-törvény tavaly év végén elfogadott módosítása szerint az amnesztia külföldön szerzett jövedelmekre vonatkozik, és a magánszemélyek akkor vehetik igénybe, ha a külföldi társaság, ahonnan a pénz származik, az osztalékfizetés alapjául szolgáló jövedelmét legkésőbb 2010. október 31-ig bevételként elszámolta, vagy a pénz addig az időpontig a cég bankszámláján szerepelt, és itthon nem fizettek utána adót.

Az amnesztia nem vonatkozik olyan jövedelemre, amelyet bűncselekményből vagy olyan társaságtól származik, amely a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) együtt nem működő államban van.

Az amnesztia 2011. december 31-éig tart és a 2010. illetve 2011. adóévre vonatkozik. Lényege, hogy ezen jövedelmek után tíz százalékos, tehát kedvezményes, egyszeri adó megfizetésével mentesülnek a magánszemélyek az egyéb adó- és illetékfizetéssel, valamint számvitellel kapcsolatos büntetőjogi következmények alól.

A törvénymódosításban szerepel az is, hogy 2011. december 31-ig lehet megtennie az adózói nyilatkozatot az itthon kijelölt pénzintézetek felé, ez a határidő jogvesztő. A nyilatkozat közlése után 8 napon belül a bank levonja az adót és az adóhatóság számlájára utalja.

A folyamatban résztvevő hitelintézeteket a PSZÁF jelöli ki. A törvényben nincs benne, hány ilyen bankot kell kijelölni, csak annyi szerepel a szövegben, hogy "hitelintézetek".

Hiába nem jelöltek még ki itthon egyetlen bankot sem, egyes vélemények szerint a december 31-i határidő miatt most nem érheti semmiféle hátrány azokat, akik esetleg úgy döntenek, hogy hazahozzák külföldön megszerzett jövedelmüket, amely után itthon fizetnek kedvezményes adót.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!