Magyarország

2011.01.05. 10:32

Teljesen elektronikus lesz a bűnügyi statisztikai adatok kezelése

<p>A Belügyminisztérium előkészítette az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikáról (ENyÜBS) szóló belügyminiszteri rendelet tervezetét. Ezt a minisztérium honlapján bárki véleményezheti, január 7-ig.</p>

A jogszabály-módosítás célja, hogy a bűnügyi statisztikai adatokat kizárólag elektronikusan rögzítsék és úgy is továbbítsák a közreműködő nyomozó hatóságok, az ügyészség az adatszolgáltatók és a Belügyminisztérium (BM) között. Az ENyÜBS működését jelenleg szabályozó rendelet szerint a megfelelően aláírt és lebélyegzett statisztikai adatlapnak és a fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott elektronikus statisztikai adatlapnak közhitelességet tulajdonítanak. A mostani munkaanyag szerint ez a szabály túlságosan szigorú és részben tévesen megfogalmazott követelményeket támaszt. A fokozott biztonságú elektronikus aláírás bonyolult és költséges eljárás, de valójában arra sem alkalmas, hogy teljesítse a bűnügyi statisztikai adatokkal szemben megfogalmazható pontossági és naprakészségi elvárásokat, valamint az integritási követelményt - áll a tervezetben.

A jelenlegi modellben a bűnügyi statisztikai adatok a megyei rendőr-főkapitányságokon gyűlnek össze és onnan kerülnek át a BM-be. A tervek szerint az új rendszerben, a bűnügyi statisztikai adatok áramoltatásának teljes elektronizálása után a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozó hatóságai, valamint az ügyészség szervezetenként önálló adattovábbító fogják továbbítani a bűnügyi statisztikai adatokat a BM-nek. A teljes tervezet a Belügyminisztérium honlapján olvasható, és január 7-ig véleményezhető.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!