Magyarország

2011.01.04. 12:51

MSZP: az egészségügy megmentése 2011-ben biztosan elmarad

<p>Nincs az idei költségvetésben plusz forrás az egészségügyre, nincs arra jel, hogy az ágazatban fejlesztések kezdődnének, nincs benyújtva egyetlen kormányjavaslat sem, amely arra utalna, hogy nagy átalakításra készülnének - mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője kedden.</p>

A Fidesz választási kijelentései ellenére 2011-ben az egészségügy megmentése biztosan elmarad - jelentette ki a szintén jelenlévő Kökény Mihály, a szocialista párt egészségügyi szakpolitikusa.

Tukacs István, aki az országgyűlés költségvetési bizottságának tagja elmondta: bár a Fidesz többek között bérrendezést ígért az egészségügyben, az idei költségvetésben nincs erre plusz forrás. A gyógyító-megelőző ellátásokra a tavalyi 790 milliárd forinttal szemben idén 770 milliárd jut. A gyógyszereket 2011-ben nagyjából ugyanannyival támogatja az állam, mint tavaly, pedig ez az összeg 2010-ben sem volt elég. Ráadásul a táppénz kifizetésekre fordítható összeg 10 milliárd forinttal csökken - tette hozzá.

Kökény Mihály szerint az egészségügyet az elmúlt fél évben a bizonytalanság és a gesztusintézkedések fémjelezték. Hiába jelent meg az egészségügyi tárca "Semmelweis terve", továbbra sem lehet tudni, hogy valójában mit tervez a kormány az ágazattal. A szocialista politikus felhívta arra is a figyelmet, hogy jelentősen szűkítették az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerveinek hatáskörét, és jelenleg teljes a bizonytalanság, hogy egy-egy ügyben mely szervezet az illetékes.

Kökény Mihály hangsúlyozta: az Orbán-kormány eddigi intézkedései tovább növelték a betegek terheit. Megszüntették a betegek jogait védő szervezeteket, bevezették a kiegészítő térítési díjat és két lépcsőben megemelik az ápolási díjat is. A patikaalapítás szigorításával pedig a betegeknek több eddigi kedvezményről is le kell mondaniuk - tette hozzá.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!