Magyarország

2011.01.13. 09:17

Csökkentené az üzemanyagok áfáját a Jobbik

<p>25-ről 18 százalékra csökkentené az üzemanyagokat terhelő áfa kulcsot a Jobbik - az ellenzéki párt már be is nyújtotta az erről szóló törvényjavaslatot.</p>

Azzal érvel, hogy a magas árak mellett egyre kevesebb üzemanyag fogy az itthoni kutakon és az üzemanyag-csempészet miatt a feketegazdaság is erősödik.

A benyújtott törvényjavaslat indokolásában a Jobbik felidézi, hogy az üzemanyagok kiskereskedelmi ára az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett. Ebben pedig a világpiaci kőolajárak emelkedése mellett jelentős szerepet játszott az is, hogy nőtt az üzemanyagok jövedéki adója és áfaterhe. Az ellenzéki párt törvényjavaslata így most az üzemanyagokat terhelő áfa kulcsot 25-ről 18 százalékra csökkentené.

A Volner János országgyűlési képviselő által jegyzett törvényjavaslat azt is részletezi, hogy az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett az eladott üzemanyag mennyisége és tömeges méretűvé vált a szomszédos országokba irányuló benzinturizmus. Ráadásul a Magyarországot átszelő tranzitforgalom résztvevői is inkább más országokban tankolnak. Mindezeket összegezve, illetve beleszámítva az üzemanyag-csempészet miatt erősödő feketegazdaságot is, a magyar költségvetés jelentős veszteségeket szenved el - áll az indoklásban.

Korábban az üzemanyagok adójának csökkentésére szólította fel kormányt az MSZP is, de a párt nem kisebb áfakulcsot javasol, hanem a jövedéki adó csökkentését szeretné. A miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter válaszul azt mondta, hogy az üzemanyagok árai azért olyan magasak, mert az elmúlt másfél évben a szocialista kormányok kétszer jövedéki adót, egyszer pedig áfát emeltek. A szóvivő ugyanakkor hozzátette, a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az üzemanyagárak alakulását.

A benzin és a gázolaj ára itthon szinte folyamatosan rekordokat döntöget. Jelenleg a benzin országos átlagára 364, míg a dízel üzemanyagé 354 forint.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!