Magyarország

2011.01.10. 12:22

A portugál fejlemények miatt gyengül a forint

<p>A 280-as euróárfolyamot, illetve a 225-ös frankárfolyamot ostromolja a forint, elsősorban a Portugália pénzügyi stabilitása miatti aggodalmaknak köszönhetően.</p>

Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője a Független Hírügynökségnek a gyengülés másik okaként a tartósan erős dollárt említette. A forint az amerikai devizához képest is gyengült, dél körül egy dollárért 217 forintot kértek.

Körülbelül egy százalékot gyengült délelőtt a forint a fontos devizákhoz képest. Egy euróért 280 forintot kértek a piacon, egy dollárért 217-et, egy svájci frankért pedig majdnem 225-öt. Ez a gyengülés nem drámai - mondta a Független Hírügynökségnek Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője-, de nagyobb, mint a többi térségbeli devizáé. A szakértő szerint a gyengülés két tényezőnek tulajdonítható. Az egyik, hogy a portugál pénzügyi stabilitás iránt merültek fel újabb kételyek, noha a hivatalos kommunikáció továbbra is cáfolja, hogy az ország külső segítségre szorulna. Weinhardt Attila emlékeztetett arra, hogy korábban a görög és az ír pénzügyi válság kezelése is hasonló módon zajlott, aztán mégis kiderült, hogy a két országot meg kell segíteni. Szerdán várható egy portugál államkötvény-aukció, annak tanulságai is befolyásolhatják majd a piaci fejleményeket, amint a csütörtöki spanyol és olasz kötvénykibocsátás is segíthet a tisztánlátásban. Weinhardt Attila a forint, illetve a többi régiós deviza gyengülését okozó másik tényezőként a kitartóan erős dollárt említette.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!