Magyarország

2010.12.03. 18:38

40 egyetemista méri össze tudását a 24 órás hacker-versenyen

<p>40 egyetemista folyamatosan dolgozik péntek délután óta azon az öt feladaton, amelyet a negyedik alkalommal a fővárosban, az ELTE-n megrendezett 24 órás hacker-versenyen feladatul kapott.</p>

A szombaton délután befejeződő verseny első három győztese összesen  egymillió forint jutalmat kap, ezenkívül gyakornoki állást a legnagyobb informatikai biztonsági cégnél.

A kancellár.hu elnöke, Papp Péter, a verseny kitalálója a Független Hírügynökségnek elmondta: a közhiedelemmel ellentétben a hackerek nem "rosszfiúk", hanem magasan képzett szakemberek, akik abban tudnak segíteni, hogy megtalálják egy-egy informatikai rendszer gyenge pontjait.

Papp Péter - aki az egymillió forintból 500 ezret maga ajánlott fel a győzteseknek - elmondta azt is: az öt feladatot úgy állították össze, hogy azokkal egy informatikai biztonsági cég akár a valóságban is találkozhat. Példaként említette: sokszor úgy rejtenek el egy információt a számítógépes rendszerekbe, hogy egy fotóba ágyazzák. Ha ez mondjuk egy meztelen nőt ábrázoló fotó, akkor könnyen rejtve marad az információ, hiszen különösen a férfiak figyelme másfelé terelődik. A mostani versenyen az egyik feladat ehhez hasonló - tette hozzá.

A legtöbb magyarországi pénzintézet, a Parlament és a Magyar Államkincstár informatikai védelmét is biztosító cég vezetője közölte azt is: Magyarországon nagyon magas színvonalú a reáltárgyak oktatása, de nem igazán piacképes. Azért találta ki a hacker-versenyt, hogy az egyetemisták a gyakorlatban is kipróbálhassák elméleti tudásukat.
- Független Hírügynöksé g-

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!