Magyarország

2010.11.18. 14:20

Nem oltatnak a kutyások, pedig százezrekre is büntethetők

<p>Kevesebben oltatják a kutyájukat, mióta a veszettség elleni védőoltás beadatása a tulajdonos felelőssége. Felmérések szerint Fejér megyében, és országosan is 10-20 százalékkal csökkent a beoltott kutyák száma az idén tavalyhoz képest, pedig súlyos következményei lehetnek az oltás elmulasztásának.</p>

A kötelező védőoltás beadatására a gazdáknak már csak egy hónapjuk maradt ebben az évben.

Ha egy kutya megharap valakit, és kiderül, hogy nem volt beoltva az állat, akkor a sérült kártérítési igénnyel léphet fel, emellett bírságot szabnak ki a kutya gazdájára. A bírság összege több százezer forint is lehet. Ennek oka, hogy a veszettség halálos betegség, meggyógyulni nem lehet belőle. A veszettséget többnyire a rókák terjesztik. Igaz, hogy Magyarországon vakcinázzák ezeket az állatokat, és visszaszorult a kór, ám a környező országokban még létezik. Egy éven belül is találtak olyan veszett rókát az országban, amely a határon jött át- mondta a Független Hírügynökségnek Gombos Zoltán, Fejér megye főállatorvosa.

A kutyák veszettség elleni védőoltása minden évben január 1-je és december 31-e között kötelező.

Az idén januártól az oltás felelőssége a tulajdonost terheli, megszűnt az önkormányzati nyilvántartás, és így mulasztás esetén a felszólítás. Ám könnyen utolérhetők a mulasztók, mert az ebek védőoltásainak igazolására már csak a Magyar Állatorvosi Kamara által kiadott sorszámozott könyvek használhatók. A könyvekbe pedig hologramos matrica is kerül, amelyet hamisítani nem lehet.

Kevesen tudják, hogy idén júliustól a kutyákat eladáskor, ajándékozáskor vagy örökbefogadáskor kötelező mikrochippel megjelölni. A kölykök átvételekor érdemes erre figyelni, csakúgy, mint az átadott iratokra, igazolásokra, és ha nincsenek rendben, akkor a jobb elállni a vásárlástól, örökbefogadástól, vagy az ajándék elfogadásától - hangsúlyozta Gombos Zoltán.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!