Magyarország

2010.11.15. 15:30

Általános iskolában vetítették a Trainspottingot gyerekeknek

<p>A Trainspotting című, 16 éven aluliaknak nem ajánlott filmet vetítették egy általános iskolában a gyerekeknek drogprevenciós célból. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint ez sérti a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát.</p>

Egy szülő fordult az állampolgári jogok biztosához, mert 13 éves gyermekének az iskolában levetítették a Trainspotting című filmet a kábítószer-megelőzéssel kapcsolatos órán. Ez a film egyébként 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Szabó Máté az érintett iskola igazgatójától azt tudta meg, hogy sem a drogprevenciós programot vezető rendőrnek, sem pedig az ott lévő tanárnak nem jelezte egyik gyerek sem, hogy nem akarja megnézni a filmet. Az alkotás egyébként része az oktatási anyagnak és az ellen sem az iskolai nevelőtestület, sem pedig az intézményvezető nem emelt kifogást.

Az ombudsman jelentésében rámutatott, hogy számos jogszabály rendelkezik a gyermekek védelemhez és a gondoskodáshoz való jogának érvényesüléséről. Ehhez kapcsolódik az is, hogy meghatározott kategóriákba kell besorolni a filmeket attól függően, hogy az hány éves kortól ajánlott. Szabó Máté szerint a gyermekek alapvető jogait sérti, ha ezeket a véleményeket a pedagógusok vagy a rendőrök figyelmen kívül hagyják.

Az ombudsman hétfői közleményében azt is leszögezi, hogy mindezek mellett egyetért a drogprevenciós célokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!