Magyarország

2010.11.02. 17:50

Háziőrizetbe került a volt ügyész - 6 évre ítélték Varga Gergelyt

<p>Első fokon hatévi börtönre ítélték a Fővárosi Bíróságon Varga Gergely volt ügyészt, a Fővárosi Főügyészség volt szóvivőjét vesztegetésért és más bűncselekményekért első fokon.</p>

A volt ügyészt 6 évre eltiltották a közügyektől és 200 ezer forint vagyonelkobzást rendeltek el. Az ítélet nem jogerős. A vádlott előzetes letartóztatását megszüntették és házi őrizetét rendelték el.

A vádirat szerint Varga Gergely elégedetlen volt ügyészi fizetésével, ezért úgy döntött, hogy beosztásának és kapcsolatainak jogellenes felhasználásával próbál többletjövedelemhez jutni. Gyanúsítottaktól, vádlottaktól, illetve hozzátartozóiktól pénzt kért és cserében kedvezőbb vádat, szabadlábra helyezést és más kedvezményeket ígért.

A sajtó és a média által mindvégig megkülönböztetett figyelemmel kísért büntetőperben az ügyész - úgymond - középarányos büntetést kért, a védelem pedig a legtöbb vádpontban felmentést indítványozott. Varga Gergely az utolsó szó jogán sírással küszködve kért bocsánatot volt kollégáitól kedden.

Erre ítélték a volt ügyészt

A volt ügyészt vesztegetésért, befolyással üzérkedésért, hivatali visszaélésért, bűnpártolásért és csalásért halmazati büntetésül 6 évi börtönre ítélték, ugyancsak 6 évre eltiltották a közügyektől és 200 ezer forint vagyonelkobzást is elrendeltek. Kalina József bíró az ítéletnek a szokásosnál részletesebb és hosszabb szóbeli indoklásában kiemelte, hogy a vádlott összesen 12 bűncselekményt követett el, és nagy erkölcsi kárt is okozott. Nyomatékos enyhítő körülményként vette a bíróság figyelembe, hogy a volt ügyész vállalta arcát a tévékamerák, a nyilvánosság előtt, és zokogva kért bocsánatot. Minderre figyelemmel is szabott ki a bíróság az 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett esetben halmazati büntetésként 6 évet, ami a törvényi minimumhoz közelít.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész a vádlott terhére súlyosításért fellebbez, a vádlott és a védelem pedig részben felmentésért, részben enyhítésért kíván fellebbezni.

Varga Gergely előzetes letartóztatását a tárgyalás végén a bíróság megszüntette, és elrendelte, hogy a másodfokú ítélet megszületéséig a volt ügyész házi őrizetben legyen. Arra való tekintettel, hogy Varga Gergely 2009 augusztus óta előzetes letartóztatásban volt, ha elnyeri az összes kedvezményt, 6 év helyett már csak 2 év 9 hónapot kellene letöltenie.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!