Magyarország

2010.10.13. 18:19

VÖRÖSISZAP - Szabadlábon védekezhet a MAL Zrt. vezérigazgatója, a végzés nem jogerős

<p>Szabadlábon védekezhet az iszapkatasztrófával kapcsolatban meggyanúsított Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. vezérigazgatója. Erről a Veszprémi Városi Bíróság döntött szerda délután.</p>

Bánáti János ügyvéd szerint a bíróság azért nem helyezte előzetesbe védencét, mert nem áll fenn a bűncselekmény alapos gyanúja, ahogy a bizonyítékok eltűntetésének és a tanúk befolyásolásának veszélye sem. Az ügyész fellebbezést nyújtott be, így a végzés nem jogerős.

Bakonyi Zoltánt hétfőn hallgatták ki gyanúsítottként a Nemzeti Nyomozó Irodánál az egy héttel korábban történt vörösiszapömlés ügyében, több ember halálát okozó közveszély-okozás és környezetkárosítás gyanújával. A rendőrség szerint a vezérigazgató elmulasztotta a kármentesítéshez és az élet, a testi épség valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgoztatását, nem alakíttatott ki megfelelő védműveket és jelző-riasztórendszereket. A gyanúsított vallomást tett, de panasszal élt mind az őrizetbe vétel, mind a gyanúsítás ellen.

Bánáti János, Bakonyi Zoltán ügyvédje a Magyar Nemzetnek korábban úgy nyilatkozott, hogy sem a közveszély-okozás, sem a környezetkárosítás nem állapítható meg az ügyben. Bakonyi Zoltán a munkatársai által készített katasztrófavédelmi tervet aláírta, arra ugyanakkor nem számíthatott, hogy a zagytározó fala ledől, a gát összeomlik - tette hozzá. Bánáti János szerint a letartóztatás oka már csak azért sem áll fenn, mert az iratokat a hatóság az ügy megindításakor elvitte. Azokat a gyanúsított nem tüntethetné el, más okot pedig nem közöltek vele, amikor őrizetbe vették - mondta.

A Veszprémi Városi Bíróságon szerda délután született döntés az előzetes letartóztatással kapcsolatban. Bakonyi Zoltán nem került előzetes letartóztatásba, szabadlábon védekezhet. Bánáti János védőügyvéd a Független Hírügynökségnek elmondta: a bíróság azért nem helyezte előzetesbe védencét, mert nem áll fenn a bűncselekmény alapos gyanúja, ahogy a bizonyítékok eltűntetésének és a tanúk befolyásolásának veszélye sem.

A bíróság a férfi azonnali szabadlábra helyezését rendelte el, de ügyész fellebbezést nyújtott be, így a végzés nem jogerős.

Az október 4-i iszapömlésben az eddigi adatok szerint kilencen haltak meg és több mint 120-an megsérültek. A vörösiszap több településre betört Veszprém megyében, később a tározóhoz legközelebb fekvő Kolontárt ki kellett üríteni hétvégén, mert fennáll a veszélye annak, hogy tovább omlik az iszaptározó gátja. Házak váltak végleg lakhatatlanná a településen, de Devecseren és a környék más településein is súlyos károk keletkeztek. A Torna patak és a Marcal élővilága kipusztult a vízbe ömlő lúgos folyadék miatt és csak megfeszített munkával lehetett megakadályozni, hogy a szennyeződés a Dunába élővilágát is súlyosan károsítsa.
- Független Hírügynökség  -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!