Magyarország

2010.10.06. 14:44

VÖRÖSISZAP - Nem terelik ki a Marcalt, lelassítják és gipszet, savat öntenek bele

<p>A megyei védelmi bizottság szerdán úgy döntött, nem terelik ki a vörösiszappal szennyezett Marcal folyó vizét a szántóföldekre. A Marcal folyását lelassítják, a folyót felduzzasztják, és az erős lúgos kémhatást semlegesítik, mielőtt a Rábába érne.</p>

Az országos katasztrófavédelem közleménye szerint a jelenleg folyó védekezés célja, hogy a Marcalba jutott szennyezés a folyó medrében maradjon és onnan a későbbiekben eltávolítható legyen. Másik fontos cél az élővilág kímélése érdekében a víz ph értékének csökkentése.

A szakemberek úgy döntöttek, Marcalon ezért több helyen fenékküszöb épül, hogy a lelassult vízből a veszélyes iszap kiülepedjen, és azt ki lehessen távolítani. A folyót csak annyira duzzasztják majd fel, hogy a víz a medrében maradjon, és ne veszélyeztesse a partot. Fenékküszöböt Kemeneshőgyésznél, Bobánál és Szenteinél építenek, illetve a Marcal Duzzasztónál, mielőtt a folyó elérné a Rábát.

Ezzel párhuzamosan - a mért ph érték függvényében - folyamatosan gipszet és savat adagolnak majd a Marcal folyóba. A gipsz előnye, hogy segíti a kiülepedést, akadályozva a veszélyes anyag továbbjutását.

Az OMIT megvizsgálta annak a lehetőségét is, hogy a Marcal vizét egy alkalmas helyen kivezesse és ott ülepítse ki a veszélyes iszapot. A kivezetés a vizsgálatok szerint nem járna olyan többlet haszonnal, ami ellensúlyozná az okozott károkat, így ezt a megoldást elvetették.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!