Magyarország

2010.10.05. 15:41

VÖRÖSISZAP - Megtiltották a szennyeződött takarmányok fogyasztását, tart a mentés

<p>Megtiltották a szennyeződött élelmiszerek és takarmányok fogyasztását a vörösiszap-balesetben érintett területen, erről kedden délelőtt a Megyei Védelmi Bizottság ülésén született döntés.</p>

Az ülésen döntöttek arról is, hogy elrendelik az előzetes kárfelmérések megkezdését. A településeken a szennyező iszap összegyűjtéséhez közhasznú munkásokat és a helyiek segítségét tervezik igénybe venni - tájékoztatott a védelmi bizottság ülésén történtekről kedden délután az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A leszakadt gáthoz háromlépcsős zárógyűrűt építenek, ezt várhatóan szerda reggelre készíti el a zagytárolót is üzemeltető cég.

Az ipari baleset után jelenleg a legfontosabb a töltésszakadás lokalizálása, a szennyezett felületek semlegesítése, az élővíz-szennyezések csökkentése. A töltésszakadás megszüntetésére az a terv, hogy kiépítenek egy háromlépcsős gyűrűt, amit a gyárat üzemeltető cég fog elkészíteni, várhatóan szerdán reggelre. Az OK szerint ezzel gyakorlatilag kizárható, hogy hasonló baleset történjen újra.

Kedden a friss tájékoztatás szerint sem a lakosság, sem a mentésben résztvevők közül nem sérült meg senki. Kolontáron viszont - ahogy a Független Hírügynökség már hírül adta - újabb holttestet találtak, ezzel négyre emelkedett a halálos áldozatok száma. A negyedik áldozat egy nő - közölte az OKF. Jelenleg még 5 embert keresnek eltűntként, de ők nem biztos, hogy a térségben voltak a baleset idején.

A területen a lakosságot szórólapokon fogják tájékoztatni abban az esetben, ha újabb valós káresemény történne. ilyen esetben valamennyi rendvédelmi jármű kék lámpával és szirénával egyszerre jelzést ad. Ha ilyen jelzést nem adnak a járművek, akkor a lakosság biztos lehet benne, hogy nem történt újabb káreset.

A kedden a közműszolgáltatásból kizárt területeket szakaszosan kapcsolják vissza. A folyamatos mintavételek azt bizonyítják, hogy az ivóvíz-hálózat nem szennyeződött. Az is bizonyos, hogy a kiömlött szennyező anyag sugárzása nem nagyobb az átlagos mértéknél.

Megkezdődött az összegyűjtött szennyező anyag visszaszállítása is a kárt okozó üzem telephelyére, egy sértetlen tároló kazettába.

A Kolontáron és Devecserben az éjszaka kitelepített lakosok továbbra is ideiglenes helyeken laknak, többségük rokonoknál, 31 ember a kialakított közösségi szálláson.

Közben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal közreműködésével konténerekben gyűjtik össze az elhullott állatok tetemeit és gondoskodnak azok megsemmisítéséről.

Jelenleg a katasztrófavédelem és a tűzoltóság állományából továbbra is a helyszínen tartózkodik összesen 55 fő és 11 tűzoltójármű, valamint 5 Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport (VFCS). A helyszínen van 100 rendőr is, de még 33 tart a helyszínre, készenlétben várakozik rajtuk kívül még 96 egyenruhás.

A Marcal folyó vízminősége védelmének érdekében a leszállított kalcium-nitrátot és a magnézium-nitrátot a vízügyi szakemberek irányításával a tűzoltó és honvédségi erők juttatják a folyóba a Duna szennyeződésének megakadályozására. A munkálatok kora hajnaltól tartanak a mórichidai közúti hídnál, a rábaszentmiklósi hídnál és a Marcal-duzzasztónál.

Összefoglalónk a katasztrófáról >>>


Reggel 8 órakor megérkezett Kolontárra a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. 5 locsoló járműve, amelyek bekapcsolódtak a mentési feladatokba.

Jelenleg a helyszínen tartózkodik a Magyar Tudományos Akadémia 9 fős szakértői csoportja, akik tudományos álláspontot dolgoznak ki a kormányzat számára a talaj és az ivóvíz védelme, valamint a mentesítés megvalósítása érdekében.

Az Országos Mentőszolgálat két mentőhelikopterrel, valamint négy járművel mintegy 18 embert szállított el. Összesen 123 embert ápolnak kórházban, 12-nek súlyos az állapota.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!