Magyarország

2010.10.12. 16:49

VÖRÖSISZAP: Bakonyi vallomást tett, de panasszal élt az őrizetbe vétel és gyanúsítás ellen is

<p>Vallomást tett, de panasszal élt az őrizetbe vétel és a gyanúsítás ellen is az ajkai timföldgyárat működtető MAL Zrt. cégvezetője. Bakonyi Zoltánt hétfőn vették őrizetbe, és indítványozták előzetes letartóztatását is.</p>

Ahogy arról a Független Hírügynökség már beszámolt, Bakonyi Zoltánt több ember halálát okozó közveszély okozás és környezetkárosítás bűncselekmények miatt vették őrizetbe az iszapkatasztrófával összefüggésben. A zagytározót működtető társaság vezérigazgatójának őrizetbe vételét Orbán Viktor hétfőn jelentette be a parlamentben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság keddi tájékoztatása szerint - a közleményben csak monogramjával szereplő - Bakonyi Zoltánt hétfőn hallgatták ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberei. A cégvezető vallomást tett, ugyanakkor panasszal élt mind a gyanúsítás, mind pedig az őrizetbe vétel ellen.

Mint ismert, az október 4-i, Ajka és Kolontár mellett történt súlyos környezeti katasztrófát okozó ipari balesetnek a hétfői adatok szerint nyolc halálos áldozata és több mint 120 sérültje van. A területet elöntő, súlyos sérülésekkel és betegségekkel fenyegető vörösiszap több települést elöntött, a tározóhoz legközelebb fekvő Kolontárt ki kellett üríteni. Házak váltak végleg lakhatatlanná a településen, de Devecseren és a környék más településein is súlyos károk keletkeztek. A Torna patak és a Marcal élővilága kipusztult a vízbe ömlő lúgos folyadék miatt és csak megfeszített munkával lehetett megakadályozni, hogy a szennyeződés a Dunába jutva súlyosan károsítsa a Duna élővilágát.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!