Magyarország

2010.10.20. 18:14

Szabó Máté: Javultak a körülmények a baracskai börtönben

<p>A szűkös költségvetés ellenére javult az elmúlt években a fogvatartottak és a dolgozók komfortérzete a baracskai börtönben - derül ki az állampolgári jogok országgyűlési biztosának szerdai közleményéből.</p>

Szabó Máté elégedett a zárkák méretével, felszereltségével, de kifogásolta, hogy nincs külön szárítóhelyiség, illetve nem megfelelő a szigetelés abban a helyiségben, ahol az ügyvédek védenceikkel egyeztetnek.

Szabó Máté a közelmúltban személyesen látogatott a baracskai intézetbe. Megállapította, hogy ott a folyamatos felújítások, a külső és belső karbantartás, festés miatt a fogvatartottak egy részét ideiglenesen át kellett helyezni az intézeten belül. Ez zsúfoltsággal is járt és felvetette az embertelen, megalázó bánásmód veszélyét, de végső soron azt szolgálta, hogy később javuljanak az állapotok.

A zárkák mérete, felszereltsége, a zárkákban lévő zárható WC és a közös fürdők is megfelelnek az elvárásoknak, garantálják a büntetésüket töltő emberek egészséges környezethez való jogát és emberi méltóságát - áll a közleményben. Ugyanakkor az ombudsman kifogásolta, hogy a fogvatartottak a zárkában kénytelenek szárítani a mosott ruhájukat, mert jogszabály híján nincs lehetőség szárítóhelyiség kialakítására.

Megfelelőek a baracskai börtönben a munkáltatás, a tanulás, a sport, a vallásgyakorlás, és a szabadidő hasznos eltöltésének feltételei is. A börtönben szakoktatás is indult és egyre több fogvatartott tanul.

Szabó Máté az elismerések mellett arra is figyelmeztetett, hogy az ügyvédi beszélő helyiségek fala nem szigetel kellőképpen, így nem felel meg annak az elvárásnak, hogy a védő ellenőrzés nélkül beszélhessen az ügyfelével. Ez szembenáll a jogállamiság elvével és a jogbiztonság követelményével, sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot is - írja az ombudsman.

A biztos szerint az elítéltek számához képest elegendő felügyelő és nevelő dolgozik az intézetben, de több pszichológusra lenne szükség és elkerülhetetlen az üres szakorvosi státuszok betöltése, valamint a fogorvos rendelési idejének növelése.

Az országgyűlési biztos eljuttatta jelentését a belügyminiszterhez, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokához és az intézet parancsnokához.

Szabó Máté egy mozgássérült rab esetéről is beszámolt szerdán. A mozgássérült panaszos azzal fordult Szabó Mátéhoz, hogy egy olyan rabszállító járművel fuvarozták, amelyben nem volt biztonsági öv, így - mivel a keze meg volt bilincselve - nem tudott kapaszkodni. A szállítás módja ellen tiltakozva ellenállt, levette az ingét, és nem hajtotta a kerekesszékét. A felügyelők utasítására a többi rab végül a járműbe rakta, és állítása szerint a fémpadlón fekve, félmeztelenül szállították.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a rab nem az előállítását akarta meghiúsítani, hanem azt, hogy biztonsági öv nélküli járműben szállítsák. Az pedig semmilyen körülmények között sem fogadható el, hogy a felügyelet "testi kényszer" alkalmazására szólítson fel fogvatartottakat.

A hasonló esetek megelőzésére a biztos azt az ajánlást tette a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, hogy a kerekesszékes fogvatartottakat a jövőben kizárólag megfelelő biztonsági övvel felszerelt járművel szállítsák. Fogvatartottaknak pedig ne adjanak utasítást más rabokkal szembeni fellépésre.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!