Magyarország

2010.10.22. 16:55

Siketek és hallássérültek tájékozódását segíti egy új magyar fejlesztés

<p>Siketek tájékozódását segítő alkalmazást fejlesztett mobiltelefonra egy magyar vállalkozás. A fullXS előre felvett audiovizuális tartalom megjelenítését tesz lehetővé mobilkészülékeken.</p>

Egyelőre a tesztelés folyik, a fővárosi Kossuth tér már részben akadálymentes - mondta a rendszert ismertető sajtótájékoztatóján, pénteken, Budapesten Kövécs András, az Artklikk Kft. stratégiai igazgatója.

Hallássérülteknek és siketeknek segít az a mobiltelefonnal használható alkalmazás, amelyet egy magyar vállalkozás fejlesztett ki nemrégiben. Eddig probléma volt, hogy a hallássérült emberek nem kaphattak megfelelő információt az őket körülvevő épületekről, műemlékekről, közintézményekről. Ezen segít a fullXS, úgy, hogy az alkalmazást mobiltelefonra telepítve jelnyelvi videókhoz juthat az érdeklődő.

Kövécs András stratégiai igazgató elmondta, a rendszer egyszerűen kezelhető és egyszer kell csak a telefonra telepíteni. A tesztüzem alatt első körben a Kossuth tér egy részéről készítettek jelnyelvi videókat. Így a hallássérültek és siketek információhoz juthatnak egyebek mellett a Parlament és a Néprajzi Múzeum, épületéről, a Szent Koronáról és a Kossuth szoborról. Ehhez annyit kell tenni, hogy az épület melletti táblán található kódot mobiltelefonon el kell küldeni a rendszerbe, amely aztán átküldi a felhasználó készülékére az ismertető videót.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!