Magyarország

2010.10.15. 19:14

Plázákban kerülik az iskolát, nyomukban a rendőrség - RTL Híradó

<p>Összesen 60 iskolakerülő diákot találtak péntek délelőtti akciójuk idején a rendőrök két fővárosi bevásárlóközpontban - hangzott el az RTL Híradóban péntek este.</p>

Volt olyan tanuló, aki azt mondta, hogy havonta egyszer neki is jár szabadnap, ezért nem ment iskolába. Szeptember 1-től nem kap családi pótlékot az a szülő, akinek a gyereke több mint 50 órát igazolatlanul hiányzik. A rendőrség kampányt indított, hogy a csellengő diákokat visszatereljék az iskolapadba.

A rendőrök szerint az iskolás korúakból könnyen lesz csínytevőből bűnöző, ha rossz társaságba keverednek. A rendőrök két budapesti bevásárlóközpont környékén igazoltatták a fiatalokat pénteken, 60-nak közülük éppen órán kellett volna ülnie.

Az akcióban találkoztak a rendőrök "alkalmi lógósokkal", de volt olyan gyerek is, aki két hónapja egyetlen órán sem jelent meg. Szabados Attila, a Szabómester Szakképző Iskola igazgatója szerint ilyen esetben hivatalból kell megkeresnie az iskolának a területileg illetékes önkormányzat jegyzőjét, és a jegyző intézkedik a gyermekvédelmi szolgálaton keresztül a diák felkutatásáért. Ha ez is sikertelen, akkor az iskola rendőri segítséget kérhet.

A rendőrség ebben a hónapban még kétszer ellenőrzi a lógós diákokat, de azt ígérik, hogy utána is odafigyelnek az iskolaidőben csellengő fiatalokra.

Egy nagykanizsai iskolában az órarendet is tartalmazó plasztikkártyás be- és kiléptető rendszert vezettek be. Az iskola ajtaja csak akkor nyílik meg a távozni szándékozó diák előtt, ha vége a tanításnak. Az iskola vezetői azt tapasztalták, hogy ennek hatására az első időszakban 30 százalékkal csökkent az igazolatlan hiányzások száma.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!